Arhiva vesti
                   

USLUGA POMOĆ U KUĆI ZA OSOBE SA INVALIDITETOM I STARE OSOBE U SELIMA NA TERITORIJI OPŠTINE MEDVEĐA

23. Oktobar 2020.

Medveđa - Veći deo staračkog stanovništva opštine Medveđe živi na granici ili ispod granice siromaštva, a Centar za socijalni rad nema uvek mogućnosti da im pomogne zbog zakonskih kriterijuma koji važe za korisnike usluga socijalne zaštite.

Ovi podaci su nametnuli lokalnoj samoupravi opštine Medveđa uvođenje inicijalne usluge „Pomoć u kući za stara lica”, koja se realizuje na teritoriji opštine Medveđa još od 2008. godine, kada je usluga obuhvatala 35  korisnika.

Projektom „Pomoć u kući za odrasla lica sa invaliditetom i stara lica – Dobra dela za naša sela” će sada biti obuhvaćeno 70 korisnika.

Uslugu pomoć u kući su do sada pružale  četiri gerontodomaćice. Projektom su sada angažovane još dve negovateljice zbog povećanog broja korisnika.

Kako bi usluga mogla da se pruža i korisnicima na terenu, angažovana su i 2 vozača iz reda nezaposlenih osoba sa tržišta rada.

U Skupštiskoj sali je potpisan ugovor između „Niveus tim“  agencije za pružanje usluga socijalne zaštite i 6 negovateljica i 2 vozača, koji će biti angažovani na projektu.

Koordinator agencije “Niveus tim” iz Gornjeg Milanovca, Milan Tadić, je istakao da angažovane gerontodomaćice poseduju neophodne licence i sertifikate za obavljanje poslova iz oblasti socijalne zaštite.

Usluga će se pružati na teritoriji opštine Medveđa i to u naseljenim mestima: Negosavlje, Bučumet, Sponce, Gurgutovo, Rujkovac, Tulare, Lece, Mrkonje, Medevce, Maćedonce, Vrapce, Bogunovac, Borovac, Pusto Šilovo, Retkocer i Crni Vrh, kao i u gradskom centru Medveđe.

„Projekat ima za cilj poboljšanje kvaliteta života starih i iznemoglih lica koja žive u najudaljenijim brdsko-planinskim selima opštine Medveđa. Stari koji žive u seoskim sredinama su  ostavljeni na milost i nemilost svojoj sudbini. Dodatno ih muče bolesti i nemogućnost da obezbede sebi adekvatno lečenje i negu. Veliki broj staračkih domaćinstava i invalidnih lica živi i do 26 km od zdravstvenih i drugih institucija. Zato je naša ideja da pomognemo ovoj kategoriji stanovništva  koliko smo u mogućnosti i olakšamo im život”, istakao je predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić.

Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo