Arhiva vesti
                   

Uručene 233 stipendije srednjoškolcima iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa stipendistima Koordinacionog tela

18. Novembar 2011.

“Svako dete u Srbiji ima pravo na najbolje moguće obrazovanje na maternjem jeziku”, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić, na prijemu srednjoškolaca stipendista Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Tadić je istako da je to pravo,obaveza i htenje Republike Srbije i poručio da se na taj način ispunjava jedna velika misija da svako dete čuva svoj kulturni identitet i da voli svoju zemlju, Republiku Srbiju. On je najavio da će u narednom periodu posetiti opštine iz kojih dolaze stipendisti i rekao:”Dugujem vam veliko hvala što ste ovde”. Predsednik Srbije nakon zvaničnog obraćanja ostatak vremena proveo je u druženju sa stipendistima i fotografisanju sa njima.

Prijemu kod predsednika Srbije prethodilo je i zvanično uručenje stipendija trećoj generaciji srednjoškolaca u Domu Narodne skupštine. Njih 233 iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, od Koordinacionog tela dobilo je stipendije u visini 6. 000 dinara mesečno, koje će primati do kraja školske godine. Ove godine dodeljeno je 27 stipendija više nego prethodne godine. Prioritet su imala đaci bez oba ili jednog roditelja, a kriterijumi za dodelu bili su socijalni položaj i uspeh u prethodnoj školskoj godini.

“Cilj dodeljivanja stipendija je podsticanje itegracija, mira i stabilnosti u opštinama na jugu Srbije”, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu i predsednik Koordinacionog tela, Milan Marković i istakao da je namera Vlade Srbije da sa praksom stipendiranja nastavi ubuduće. Prilikom uručivanja stipendija Marković je izrazi nadu da će stipendije svima omogućiti lakše školovanje, bolji život i motivaciju da upišu fakultete.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, rekla je stipendistima da nose svojstva sredine u kojoj su rođena i da ih ugrađuju u bogatsvo Srbije i tako šire duh različitosti.
U ime srednjoškolaca na stipendijama se zahvalila Šćipe Haljiti i naglasila da će one mnogima pomoći i olakšati dalje školovanje.

Direktor Srednje tehničke škole u Preševu, Taljit Arifi, istako je da ovaj gest Vlade Republike Srbije doživljava kao poštovanje iskazano prema deci iz ovih opština. On smatra da je veliki uspeh to što je u Bujanovcu otvoreno odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice na albanskom i srpskom jeziku.

Mladi sa juga Srbije nastavili su druženje sa domaćinima u holu Skupštine Srbije, a zatim usledilo razgledanje i upoznavanje sa istorijom ovog zdanja.

Mlade sa juga Srbije nakon prijema u Domu Narodne skupštine i Predsedništvu Srbije čekalo je još jedno iznenađenje, svako dete dobilo je mp3 player. Na kraju posete stipendistima je organizovano razgledanje Beograda, autobusima  uz profesionalne vodiče.