Arhiva vesti
                   

UMETNIČKI NAGRADNI KONKURS „EVROPA JE OVDE 2021” (ROK: 12. MART 2021)

1. Mart 2021.

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji je raspisala tematski, umetnički konkurs za dostavljanje predloga angažovanih i interaktivnih umetničkih instalacija na temu „Evropa je ovde 2021”. Ovaj umetnički nagradni konkurs, kao i tri najbolja predloga, je deo kampanje koju sprovodi Delegacija Evropske unije u Srbiji povodom obeležavanja Dana Evrope u maju 2021. godine.

Na Konkursu mogu da učestvuju samo timovi studenata osnovnih, master i doktorskih studija umetničkih akademija i fakulteta, odnosno fakulteta likovnih i primenjenih umetnosti, i arhitektonskih fakulteta (državnih ili privatnih), pri čemu u okviru tima moraju biti najmanje dva studenta.

Umetnički konkurs ima za cilj da pruži podršku mladim i talentovanim umetnicima, da promoviše njihov autorski rad i evropske vrednosti. Tri predloga koja će stručni žiri odabrati će biti izložena u javnom prostoru u Beogradu, Nišu i Novom Sadu na Dan Evrope, počevši od 8. ili 9. maja 2021. godine do kraja maja 2021, u okviru manifestacije obeležavanja Dana Evrope u Srbiji koju organizuje Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Predlog umetničke instalacije treba da bude angažovan umetnički rad ili umetničko delo, 3D interaktivna instalacija u prostoru, koja komunicira temu konkursa „Evropa je ovde 2021“putem sledećih medija: multimedija, skulptura, ready-made objekata i slično.

Svaki od tri dobitnika će dobiti 5.000 evra (neto, u dinarskoj protiv vrednosti) za izradu umetničke instalacije, njeno izlaganje u određenom javnom prostoru u jednom od tri gorenavedena grada, pokrivanje logističkih troškova (postavljanje umetničkog objekta), putnih troškova autora i troškova autorskih honorara.

Detaljna pravila ovog konkursa mogu se videti na http://europa.rs/poziv-za-podnosenje-predloga-za-studente-umetnickih-fakulteta-za-ucesce-na-konkursu-umetnicki-konkurs-evropa-je-ovde-2021/

Izvor: europa.rs i Koordinaciono telo