Arhiva vesti
                   

U SIJARINSKU BANjU NA ODMOR I SA VAUČERIMA

30. Avgust 2016.

Medveđa - Turistička sezona u Sijarinskoj banji još uvek ne jenjava. Ovo poznato banjsko lečilište Gornje Jablanice svakodnevno posećuje veliki broj kupača koji spas od letnjih vrućina traže na nekom od banjskih bazena.

„U specijalnoj banjskoj bolnici za rehabilitaciju „Gejzir” ima 267 ležajeva, a u privatnom smeštaju još oko 700 mesta, dok je popunjenost kapaciteta oko 80 %”, rekao je Dragan Denić, šef turističko informacionog centra u Sijarinskoj banji.

On ističe da su cene u Sijarinskoj banji veoma povoljne, tako da u Specijalnoj bolnici „Gejzer“ pun pansion sa tri obroka košta 2800 dinara. U cenu su uračunate sve terapije i rehabilitacija, osim ručne masaže.  Svi gosti Sijarinske banje u Specijalnoj bolnici „Gejzer“ mogu da koriste vaučere za subvencionisani smeštaj koje izdaje Ministarstvo trgovine i turizma Vlade Republike Srbije. Uslov za korišćenje vaučera je da lična primanja ne prelaze 60.000 dinara i da boravak u turističkom centru traje najmanje 5 dana.  

U domaćoj radinosti cene se kreću od 400 do 600 dinara po ležaju, u zavisnosti od kategorije smeštaja. Većina soba u privatnom smeštaju ima posebna kupatila, TV prijemnik i internet.

Kako naglašava Denić, svake godine se u Sijarinskoj banji turistički radnici trude da dodatno obogate ponudu kako bi privukli i probirljivije goste.

„Najviše radimo na promociji Sijarinske banje organizovanjem različitih kulturno-zabavnih manifestacija“, rekao je Denić.

Gostiju ima iz svih krajeva zemlje, ali i iz Makedonije i Republike Srpske. Tradicionalno najverniji posetioci ove banje su gosti iz Vojvodine. Sijarinska banja ima 26 lekovitih izvora mineralne vode, kao i gejzer, koji je najpoznatiji u Evropi. U banji postoji i žuti bazen, koji datira još iz doba Rimljana. Napravljen je u dimenzijama Rimskih termi i veruje se da su još stari Rimljani koristili Sijarinsku banju za lečenje i odmor.

Iz banje pozivaju goste da posete ovaj turistički centar makar na jedan dan ili preko vikenda, da se rekreiraju ili okupaju u nekom od bazena i na taj način napune baterije za brzi tempo života koji se odvija u gradskim sredinama.

Izvor: Info centar Jug i Koordinaciono telo