Arhiva vesti
                   

U PREŠEVU DVADESETAK MIGRANATA

25. Juli 2016.

Preševo - Predstavnica UNHCR za Preševo Lirie Samani Misini rekla je da je trenutna situacija u Centru za prihvat izbeglica u Preševu mirna i da se u Centru sada nalazi nešto više od dvadeset migranata.

„Imamo oko 25 osoba koje su stigle iz Sirije, Avganistana i Iraka”, rekla je Misini i dodala da se primećuje da zbog velikih vrućina migranti dolaze veoma iscrpljeni i da im treba medicinska pomoć.

Misini je istakla da je Centar u Prešvu dobro opremljen i da izbeglice tu mogu da dobiju pravne savete, medicinsku pomoć i socijalnu podršku.

„Dolazi veliki broj dece, zbog čega je važno da imamo i kutak za bebe, koji radi i odlično funkcioniše. Razne organizacije, koje pružaju različite vidove pomoći, ovde zajednički rade”, rekla je Misini.

Prema njenim rečima, migranti u Centru u Preševu borave dva do tri dana, aput nastavljaju kada se oporave.

„Savetujemo im da ovde legalizuju svoj boravak. Oni koji se opredeljuju za azil u Srbiji se upućuju u centre za azil i nakon dobijanja tog papira napuštaju ovaj centar”, kaže Misini.

U Preševo dnevno dolazi petnaestak migranata, što ne predstavlja veći problem, jer je Centar odlično opremljen i može da primi do 1.000 ljudi.

Izvor: FoNet, Večernje novosti, Jugpres i Koordinaciono telo