Arhiva vesti
                   

U PORODILIŠTU U PREŠEVU OVE GODINE ROĐENO DEVET BEBA

17. Februar 2017.

Preševo – Vanbolničko porodilište u Preševu, koje je najmlađe u Srbiji, a koje je otvoreno jula 2015. godine, zbrinjava trudnice iz te  opštine i opštine Bujanovac, a tokom izbegličke krize, u njemu se porodila i jedna migrantkinja. Od početka ove godine u njemu je rođeno devet beba.

Mert Beriša, prva beba koja je rođena u tom vanbolničkom porodilištu, sada ima godinu i po dana. Za to vreme u preševskom porodilištu  rođeno je još stotinak beba.

Vanbolničko porodilište u Preševu ima dve sale za porođaj, pokretni i statični inkubator, četiri sobe za rehabilitaciju pacijentkinja i sobe za sestre.

„Nijedno vanbolničko porodilište u zemlji nema operacionu salu, niti se u njemu daju transfuzija ili anestezija. Sve porodilje koje se porađaju prirodnim putem ostaju kod nas. Do sada nije bilo komplikacija", kaže dr Mitat Sahiti, specijalista ginekologije.

Porodilje zbrinjavaju tri ginekologa iz ove ustanove, a zbog nedostatka kadrova, u porodilište dolaze lekari iz Bujanovca i Vranja. U porodilištu radi deset sestara, dok je pet njih zaposleno u dispanzeru za žene.

Fljora Nedžipi iz Preševa čeka prvo dete i želi ovde da se porodi.

„Lečim se ovde, sestre su ljubazne a doktori su dobri. Zadovoljna sam i aparatima i lekarima", kaže Fljora Nedžiti.

„Ovde su odlični uslovi, redovno dolazim na kontrolu, medicinsko osoblje je prijatno i uslužno", kaže Ferida Redžepi iz Preševa.

Trenutno su tri doktorke na specijalizaciji u Nišu, a njihov povratak u Preševo se očekuje za dve godine .

Izvor: RTS i Koordinaciono telo