Arhiva vesti
                   

U PETAK TAKMIČENjE NAJBOLjIH FRULAŠA JUGA SRBIJE

22. Jun 2017.

Vranjska Banja - Međuokružno takmičenje frulaša „Zlatna frula juga Srbije“ održaće se u petak, 23. juna u 18 časova, na platou između restorana „Kičer“ i Specijalne bolnice u Vranjskoj Banji.

Takmičenje je tradicija koja traje već sedamnaest godina, a organizuje ga Narodni univerzitet u Vranju.

Učesnici su frulaši iz Pčinjskog, Jablaničkog, Niškog, Pirotskog i Topličkog okruga. Predstaviće se u kategorijama izvornog i savremenog sviranja.

„U izvornom sviranju frulaši su odeveni u narodnu nošnju iz svog kraja i sviraće pesmu ili kolo iz kraja iz kog potiču, uz pratnju orkestra. Što se tiče savremenog sviranja, učesnici mogu da budu u stilizovanijoj nošnji i da sviraju neku komponovanu srpsku pesmu. Imamo i treću kategoriju mladih frulaša od 12 do 16 godina koji sviraju bez orkestarske pratnje“, rekla je Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univerziteta.

U okviru manifestacije će biti održan i Etno salon, na kome će biti predstavljene tradicionalne nošnje, razni predmeti i grnčarija.

Vranjska Banja je sedmi put domaćin ove manifestacije, dok se ranijih godina „Zlatna frula juga Srbije“ održavala u Vranju.

Izvor: Vranjske i Koordinaciono telo