Arhiva vesti
                   

U BUJANOVCU ROMSKIM UČENICIMA PODELjENE NOVČANE NAGRADE

10. April 2017.

Bujanovac - U Bujanovcu je 8. aprila, na svetski Dan Roma,  55 učenika romske nacionalnosti, koji  pohađaju srednju stručnu školu „Sveti Sava“, dobilo  novčane nagrade.  

Po rečima Kenana Rašitovića, izvršnog direktora Omladinskog foruma za edukaciju Roma(OFER) , za ovu namenu je iz opštinskog budžeta izdvojeno 191 hiljada dinara, pa je 13 najboljih đaka dobilo  po 5 hiljada , a ostali po 3 hiljade dinara.

Cilj pomenute akcije je motivisanje dece romske nacionalnosti za dalje školovanje i obrazovanje.

Nakon toga je u maloj sali bujanovačkog Doma kulture „Vuk Karadžić“ održan  okrugli sto na temu  „Romi i lokalna zajednica u opštini Bujanovac“.

Na okruglom stolu su učestvovali  predstavnici  OFER-a , predsednik bujanovačke opštine Šaip Kamberi, ekspert za manjine dr Goran Bašić, načelnici opštine i narodni poslanici.

Vlada Srbije je usvojila novu Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja do 2025. godine, koja je usklađena sa javnim politikama, ekonomskim prilikama i trendovima, ali i međunarodnim standardima i standardima EU u toj oblasti.

Mere iz Strategije usmerene su na oblasti obrazovanja, zapošljavanja i ekonomskog osnaživanja, kao i na oblasti stanovanja i socijalne zaštite.

Izvor: Jugpres, Bujanovačke i Koordinaciono telo