Arhiva vesti
                   

U BUJANOVCU 260 STUDENATA EKONOMIJE

9. Oktobar 2013.

Prvu godinu na Odeljenju Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu je ove godine upisalo109 studenata, koji će predavanja slušati na srpskom i albanskom jeziku, izjavio je dekan Ekonomskog fakulteta iz Subotice Nenad Vunjak. Akademska 2013/2014 godina je na tom fakultetu počela juče.

Odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice otvoreno je u Bujanovcu pretprošle godine, a pohađa ga 260 studenata, od kojih je 83 na drugoj godini, a 68 na trećoj godini studija.

Predavanja na srpskom jeziku drže profesori Ekonomskog fakulteta iz Subotice, a na albanskom profesori makedonskog  državnog univerziteta u Tetovu.

Nenad Vunjak je na svečanoj dodeli indeksa brucošima u Bujanovcu rekao da je najveći problem fakulteta nedostatak prostora, kao i to što se nastava izvodi na dve lokacije u Bujanovcu.

Svečanoj akademiji su, pored Vunjka, prisustvovali i Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa,Nagip Arifi, predsednik opštine Bujanovac, Vulnet Ameti, rektor Univerziteta u Tetovu, Muhadin Fijuljanin, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, Majkl Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji  i Peter Burkhard, šef Misije OEBS u Srbiji.  

Zoran Stanković, Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, je rekao da obećanje da će Odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu dobiti svoju zgradu  do početka ove akademske godine nije ispunjeno zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, ali da očekuje da će zgrada fakulteta biti završena do naredne godine.Prema njegovim rečima, za izgradnju zgrade je obezbeđeno milion i po evra.

Studentima se obratio i Majkl Davenport, Šef Delegacije EU u Srbiji, koji je rekao da je „otvaranje Odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu 2011. godine veliki uspeh i da je to važan dan za Bujanovac i za albansku zajednicu u Srbiji.“

Davenport  je takođe izjavio da će zemlje članice EU, koje su prethodnih deset godina pomagale jug Srbije i finansirale izgradnju infrastrukturnih projekata, nastaviti da daju tu podršku i u narednom periodu.

Peter Burkhard, Šef Misije OEBS u Srbiji, je rekao da je ključ za napredak i razvoj juga Srbije „obezbeđivanje najboljeg mogućeg nivoa obrazovanja“. On je dodao da je dobra ideja to što studenti obrazovanje stiču na dva jezika, jer „koliko više jezika znate, toliko ste puta Evropljanin“, i pozvao ih je da, nakon završetka studija, stečeno znanje investiraju u svoj grad.

Izvor: Beta i Koordinaciono telo