Arhiva vesti
                   

U BUJANOVCU 20 NOVIH STANOVA ZA RASELjENE I SOCIJALNO UGROŽENE PORODICE

24. Jun 2014.

U Bujanovcu je povodom obeležavanja Dana izbeglica, 15 porodica interno raseljenih lica iz kolektivnih centara na teritoriji te opštine i pet domicilnih, socijalno ugroženih porodica, dobilo ključeve novih stanova.

Ovih 20 porodica dobilo je stambeno rešenje zahvaljujući projektu Evropske unije „Podrška sprovođenju strategije za interno raseljena lica, izbeglice i povratnike u Srbiji“.

„Značaj ovog projekta za opštinu Bujanovac je veliki, jer je omogućio da se zatvori kolektivni centar „Salvatore“ u kome su životni uslovi bili ispod ljudskog dostojanstva“, saopštio je UNHCR za Srbiju.

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, kao institucija nadležna za rešavanje stambenih potreba izbeglih i interno raseljenih lica skrenuo je pažnju EU, kao donatoru, na najefikasniji način zadovoljenja stambenih potreba ove populacije. Grad Bujanovac donirao je građevinsko zemljište i infrastrukturu.

Koncept tog projekta unet je u Strategiju razvoja i socijalne zaštite Republike Srbije i ocenjen je kao najbolje rešenje za sve koji i dalje borave u kolektivnim centrima.  Do sada koncept je realizovan u 42 opštine širom Srbije u kojima je obezebeđeno 976 strambenih jedinica od kojih 556 sredstvima Evropske unije.

Korisnici stanova u Bujanovcu imeće pravo korišćenja stanova dok god su u stanju socijalne potrebe. U svakoj zgradi živeće porodica domaćin čija će uloga biti da bude veza između stanara i Centra za socijalni rad u Bujanovcu.

Projekat je finansirala Evropska unija, a sufinansirao i sproveo UNHCR. Ukupna vrednost građevinskih radova, nameštaja i opreme iznosi 358.000 evra.

IZVOR: Tanjug i Koordinaciono telo