Arhiva vesti
                   

TALAS MIGRACIJE NE JENjAVA

22. Septembar 2015.

Preševo - U Preševo je, u poslednjih 24 sata, stiglo više od 4.000 izbeglica iz bliskoistočnih država a nadležni su danas apelovali za pomoć u obući i toplijoj odeći.

Sekretar lokalnog Crvenog krsta Ahmet Halimi kaže da hrane i ostalih potrepština ima dovoljno za narednih sedam dana, ali da su neophodni toplija odeća i nova obuća.

„Sa UNHCR-om i Karitasom obezbeđujemo dovoljne količine hrane i ostalog...a neophodna je toplija i nova odeća i obuća", rekao je Halimi.

Izbeglice do Preševa dolaže preko Miratovačkog polja, na koje ulaze iz susedne Makedonije. Oni svakodnevno stižu u grupama od nekoliko destina do par stotina, ali se u Preševu sadržavaju kratko - da se registruju i malo odmore, mada ima i onih koji odmah nastavljaju put ka Beogradu i severnim granicama Srbije.

Evropska unija (EU) dostavila je danas Prihvatnom centru za izbeglice u Preševu 900 ćebadi, 700 kompleta posteljina i 350 jastuka, čime je nastavljena isporuka pomoći, saopštio je EU info centar

Kako se navodi u saopštenju, ovo je nastavak pomoći koja dolazi u okviru programa Evropski progres u vrednosti od 240.000 evra, od čega Delegacija EU finansira 78 odsto pomoći, a Vlada Švajcarske 22 odsto.

Pomoć je namenjena rešavanju hitnih potreba izbeglica, poput odlaganja otpada, snabdevanja vodom i sanitarnih potreba koje su identifikovane u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i Komesarijatom za izbeglice.

Izvor: Beta, Telegraf i Koordinaciono telo