Arhiva vesti
                   

SUDBINA RUDNIKA LECE JE SUDBINA CELE MEDVEĐE

12. Novembar 2019.

Beograd, Medveđa – Najveći prirodni potencijal Medveđe je rudnik Lece i na neki način sudbina ovog rudnika je i sudbina opštine Medveđa, poručio je na nedavno održanoj devetoj Međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Beogradu predsednik ove opštine, Nebojša Arsić.

On je naglasio da se i dalje vrše istraživanja na teritoriji ove opštine i da je evidentno da je rudarstvo grana privrede koja će i u budućnosti biti motor razvoja opštine Medveđa zajedno sa turizmom i svim potencijalima i blagodetima koje pruža Sijarinska banja.

“Našu malu opštinu Bog nije štedeo na prirodnim bogatstvima. Imamo Sijarinsku banju sa jedinstvenim gejzerom i 18 izvora mineralne vode, zatim Lece rudnik zlata, olova i cinka, Mermerni oniks u Sijarinskoj Banji, poludragi kamen među kojima su opal, kalcedon, ahat, ametist. Ono što se nije promenilo za proteklih godinu dana je to, da je rudarstvo bila i ostala glavna pokretačka snaga naše ekonomije i sektor koji zapošljava najveći broj ljudi na teritoriji opštine Medveđa”, naglasio je Arsić.

Na prostoru opštine Medveđa pored eksploatacije u rudniku Lece istražno polje rudnika pokriva kompanija: „Metalfer Steel Mill d.o.o.“ dok u ataru sela Tulare istraživanje vrši „Dunav minerals”, a odnedavno i Jantar grupa „Metalfer“ vrši geološka istraživanja na području opštine Medveđa.

“Dosadašnja ulaganja u istraživanja od strane „Metalfer“ grupe su 3 miliona evra dok je planirani obim investicije preko 25 miliona“, istakao je Arsić u svom obraćanju.

Predstavnik Svetske banke u Srbiji, Stiven Ndegva ocenio je da srpski rudarski sektor ima ogroman potencijal za rast i stvaranje novih radnih mesta u našoj zemlji. Prema istraživanju Svetske banke, Srbija ima jaku šansu da bude lider i učestvuje u budućnosti Evrope, ali da je, kaže, ključno pitanje da li je Srbija spremna da iskoristi tu priliku, zaključak je sa panela konferencije.

Ovogodišnja konferencija je pružila dragocen uvid u informacije o rudarsko-geološkim projektima u Srbiji i drugim zemljama, na kojoj su predstavljeni primeri najbolje prakse u domenu održivog rudarstva, o izazovima sa kojima se sreću žene rukovodioci u rudarskoj industriji, o inovacijama u rudarskoj opremi i tehnologijama, kao i o mogućnostima finansiranja u geologiji i rudarstvu, zatim o uticaju rudarstva na lokalnu samoupravu, o važnosti projektnog finansiranja u rudarskom sektoru i ostale važne teme.

Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo