Arhiva vesti
                   

STRUČNI KADAR ZA DOBRO UPRAVLjANjE U 23 LOKALNE SAMOUPRAVE U SRBIJI UZ PODRŠKU VLADE ŠVAJCARSKE

26. Septembar 2019.

Beograd – Primenom principa dobrog upravljanja, građani mogu da očekuju kvalitetnije usluge od opštinske i državne uprave i veću odgovornost, transparentnost i efikasnost.

Razvoj stručnih znanja i veština javnih službenika ključni je korak u tom procesu, istaknuto je na događaju „Izgradnja kapaciteta za dobro upravljanje na lokalnom nivou“ koji je program „Swiss PRO“ organizovao u Beogradu.

Događaj je obeležila dodela sertifikata za 23 kontakt osobe za dobro upravljanje iz lokalnih samouprava sa jugoistoka i jugozapada Srbije za uspešno pohađanje „Obuka za trenere“, organizovane u okviru programa „Swiss PRO“ koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije. Ovi gradovi i opštine sada imaju obučeni kadar koji je osposobljen da dalje prenosi znanja o dobrom upravljanju.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave, Sanja Putnik naglasila je važnost stručnog usavršavanja i razmene iskustava u primeni principa dobrog upravljanja i uspehu reforme javne uprave.

„Postoji jaka veza između razvoja i dobrog upravljanja i zbog toga je važno da svi koji su završili program obuke nastave dalje šire svoja znanja i iskustva i da pomognu kolegama iz opština koje čine početne korake ka primeni principa dobrog upravljanja. Upravo su zaposleni ključ uspeha celokupne reforme državne uprave i zbog toga je važno da imate i koristite što više prilika za kvalitetno stručno usavršavanje. Posebno smo zahvalni Vladi Švajcarske i partnerima iz UNOPS-a što su u ovom procesu izgradili koncept koji je u potpunosti prilagođen kontekstu Srbije i na taj način kreirali efektan alat za implementaciju principa dobrog upravljanja na lokalu”, ocenila je Putnik.

Nacionalni programski službenik Švajcarske kancelarije za saradnju, Petar Vasilev istakao je da za utemeljivanje principa dobrog upravljanja u institucijama od velike važnosti.

„Sa primenom principa dobrog upravljanja građani mogu od opštinske i državne uprave da očekuju kvalitetnije, efikasnije i pravednije usluge po sopstvenoj meri. Ovi principi su veoma važni jer utiču na svakodnevni život ljudi u opštinama i u državi uopšte. Zato Švajcarska ostaje dugoročni partner Srbiji u ovakvim reformama”, naveo je Vasilev.

Šef programa UNOPS-a u Srbiji, Marko Vujačić naveo je da uvođenje načela dobrog upravljanja u praksu lokalnih samouprava zapravo znači unapređenje rada javnog sektora, a u širem smislu i boljitak za čitavo društvo.

„Dobro upravljanje je suštinski element ukoliko želimo da postignemo održivi društveno-ekonomski razvoj, koji je zasnovan na vladavini zakona i poštovanju ljudskih prava. UNOPS je uz podršku partnera tokom prethodne decenije sproveo više od 800 projekata na lokalu u kojima je dobro upravljanje bilo važan segment rada“, istakao je Vujačić.

Nacionalna akademija za javnu upravu je prepoznala vrednost programa „Swiss PRO“ i podrške Vlade Švajcarske ovom i prethodnim programima u razvoju dobrog upravljanja u Srbiji, istakao je v.d. direktora ove državne institucije, Dražen Maravić.

„Posebno nam je drago što je program „Swiss PRO“ obezbedio trening trenera jer su odlični predavači ključna karika za garantovanje kvaliteta u procesu učenja zaposlenih u javnoj upravi. Deo trenera koji su stekli sertifikaciju na osnovu obuka u okviru programa „Swiss PRO“ je stekao i akreditaciju od strane Akademije i pozivam i sve ostale da iskoriste tu priliku u narednom pozivu za akreditaciju trenera”, najavio je Maravić.

Govoreći o procesu izgradnje kapaciteta stručnih centara za dobro upravljanje na lokalnom nivou nacionalna menadžerka programa „Swiss PRO“, Ana Nedeljković Belja naglasila je značaj postepenosti i kontinuiteta u razvijanju ljudskih resursa.

„Mreža kontakt osoba za dobro upravljanje koju je program „Swiss PRO“ uspostavio je sa 23 proširena na 99 gradova i opština i te osobe su istinski resurs koji pruža savete donosiocima odluka na koji način da principe dobrog upravljanja integrišu na lokalnom nivou, ali i kapital lokalnim samoupravama da unaprede odgovornost i otvorenost prema građanima”, istakla je Nedeljković Belja.

Sertifikate su dobili predstavnici i predstavnice sledećih lokalnih samouprava: Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Bosilegrad, Bujanovac, Doljevac, Gadžin Han, Ivanjica, Knjaževac, Lebane, Medveđa, Nova Varoš, Novi Pazar, Preševo, Priboj, Prokuplje, Raška, Sjenica, Surdulica, Svrljig, Tutin, Vlasotince i Vranje.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici i predstavnice državnih i međunarodnih institucija, kao i službenici iz 36 gradova i opština koji su počeli novi ciklus obuka koje se sprovede uz podršku Vlade Švajcarske i Vlade Srbije.

Izvor: Jugpress i Koordinaciono telo