Arhiva vesti
                   

STOČARI IZ BUJANOVCA NEZADOVOLjNI JER U NjIHOVOM KRAJU NEMA KLANICA

20. Februar 2019.

Bujanovc, Preševo – U Bujanovcu i Preševu se prethodnih nekoliko godina povećava stočni fond, ali još nije dostigao broj iz perioda od pre desetak godina kada je radila klanica.

Stočari iz opštine Bujanovac nezadovoljni su jer godinama u njihovom kraju ne postoji klanica i nemaju siguran otkup. Prema podacima Veterinarske stanice u Bujanovcu, poslednjih godina povećava se stočni fond, zahvaljujući subvencijama države i opštine.

U Privrednoj komori Srbije kažu da ima dovoljno klanica u Srbiji, da njihov kapacitet nije popunjen, a najbliža Bujanovcu je u Leskovcu. U bujanovačkom Domu kulture održano je stručno predavanje sa poljoprivrednicima o ishrani stoke, reprodukciji i očuvanju stočnog fonda.

„Da dođu otkupljivači, po klasu i vaga, i pare. Za mene klanica da ima, bolje je. Pa i ove subvencije što država da ima, ljudi još bi povećali malo ali nema kome da proda”, kaže Stojan Arsić, iz sela Rakovac.

„Problem je nama što mleko naše ne možemo da pripremamo, slabo, samo veterinarska što uzima. A ostalo, ne radi ti klanica, nema gde da prodamo, samo na pijac”, navodi Suad Memeti, iz sela Oslare.

„Mislim da je dovoljan broj klanica koje rade sa svega 40 odsto kapaciteta u proseku, treba objediniti to sakupljanje žive stoke, uzimanje da prekupci i nakupci budu što manje zastupljeni, pa da farmer kada krene u to, zna tačno koliko će zaraditi”, smatra Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije.

„Mere koje država preduzima za umatičena grla dala su svoje rezultate, tako da je trend zaustavljen, da idemo u povećanje samog stada kod odgajivača, koja su ranije bila u padu, sad se ta stada povećavaju”, kaže Dragan Dodić, Veterinarska stanica Bujanovac.

Izvor: RTS i Koordinaciono telo