Arhiva vesti
                   

STIPENDISTI KOORDINACIONOG TELA ZA PREŠEVO, BUJANOVAC I MEDVEĐU U BEOGRADU

6. Novembar 2009.

BEOGRAD – Utorak, 10. novembar, 152 srednjoškolca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe koji su dobili stipendije Koordinacionog tela provešće u Beogradu. Posetiće najznačajnije državne institucije, a na kraju za mnoge od njih prve posete glavnom gradu, predsednik Koordinacionog tela, ministar Milan Marković i ministar prosvete, Žarko Obradović, svečano će im uručiti ugovore o stipendijama. Pre toga stipendiste će primiti predsednik Republike Srbije Boris Tadić, predsednica Narodne skupštine, Slavica Đukić Dejanović i pomoćnica gradonačelnika Beograda, Radmila Hrustanović.

Sa učenicima će u ovoj poseti biti i predstavnici njihovih srednjih škola, predsednici opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, Ragmi Mustafa, Šaip Kamberi, Slobodan Drašković i narodni poslanik Riza Halimi.

Koordinaciono telo je u junu raspisalo otvoreni konkurs za dodelu stipendija za srednjoškolce iz Preševa, Bujanovca i Medveđe. Na konkurs se prijavilo 819, a stipendiju je dobilo 152 učenika.  Stipendije su, pre svega, dobila deca bez jednog ili oba roditelja, a pored toga kriterijumi za dodelu stipendija bili su socijalni položaj roditelja ili staratelja i uspeh u prethodnoj školskoj godini. U skladu sa tim kriterijumima, stipendije je dobilo 58 učenika iz Preševa, 55 iz Bujanovca i 39 učenika iz Medveđe. Od izabranih srednjoškolaca 99 je Albanaca, 41 Srba i 12 Roma.  Iznos pojedinačne stipendije je 5.000,00 dinara mesečno i na ovom konkursu dodeljene stipendije učenici će primati do kraja školske godine. 

Ovo je prvi put da Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa dodeljuje stipendije srednjoškolcima u teškom porodičnom i materijalnom statusu. Planirano je da konkurs bude raspisan i za narednu školsku godinu.

Akciju je podržala Srpska banka koja će svakom stipendisti Koordinacionog tela dodeliti štednu knjižicu sa ulogom od 4.000,00 dinara.

U prilogu je program posete. Za sve dodatne informacije molimo Vas da se obratite Nebojši Andriću, Služba Koordinacionog tela na 011 21 20 906 / 066 389 264 ili na nebojsa.andric@kt.gov.rs.