Arhiva vesti
                   

STIPENDISTI KOORDINACIONOG TELA U POSETI BEOGRADU

19. Novembar 2010.

Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa organizovalo je posetu Beogradu za 206 srednjoškolca, stipendista Koordinacionog tela, iz ove tri opštine. Ovo je drugi put da Koordinaciono telo dodeljuje stipendije srednjoškolcima iz Preševa, Bujanovca i Medeveđe. Na prijemu u „Palati Srbija“, u prisustvu zvaničnika Vlade Republike Srbije i predstavnika međunarodne zajednice, organizovan je prijem za učenike sa juga Srbije na kojem su im svečano uručili ugovore o stipendijama predsednik Koordinacionog tela, ministar Milan Marković, ministar prosvete Žarko Obradović i narodni poslanik Riza Halimi.

Goran Ćirić, generalni direktor JPP Pošta Srbije stipendistima Koordinacionog tela uručio je prigodne poklone, a Srđan Cekić, predsednik izvršnog saveta Poštanske štedionice štedne knjižice sa ulogom od 5.000,00 dinara.

Tokom ceremonije dodeljivanja ugovora o stipendiranju ministar Marković ukazao je da se država trudi da najviše energije posveti mladima u cilju sticanja znanja koje će im omogućiti da jednog dana budu od koristi opštinama iz kojih dolaze.  On je poručio srednjoškolcima da imaju šansu da svoj život učine boljim i da budu most pomirenja i saradnje dva naroda koji nisu imali najbolje odnose u prošlosti.

„Vi ste mladi ljudi i ne smete da robujete prošlosti. Od vas zavisi kakva će biti budućnost, a mi ćemo se truditi da vam omogućimo da ona bude što lepša“, poručio je Marković srednjoškolcima.

Koordinaciono telo organizovalo je studijsku posetu Beogradu kao dodatnu nagradu ovim učenicima. Stipendisti su najpre posetili Dom narodne Skupštine gde su razgovarali sa predsednicom Slavicom Đukić-Dejanović, koja je izrazila uverenje da će srednjoškolci nakon korišćenja stipendija biti u mogućnosti da još više ulažu u sebe i sticanje znanja i da na taj način mogu da pomognu sredinama iz kojih dolaze i dodala da je uverena da će neko od srednjoškolaca sa kojima je razgovarala jednog dana sedeti u skupštinskim klupama. 

Nakon posete Domu Narodne skupštine srednjoškolce je primio predsednik Republike Srbije Boris Tadić. Tokom prijema u Predsedništvu Srbije predsednik im je poručio da u teškom vremenu u kome žive na prvom mestu moraju da ispunjavaju svoje svoje obaveze, ali i da imaju vremena za igru. Predsednik Tadić je poručio mladim stipendistima da je od izuzetne važnosti da se usavršavaju i školuju. U razgovoru sa učenicima albanske, romske i srpske nacionalnosti predsednik je izrazio zadovoljstvo time što ceo vladin program podrške njihovom školovanju teče veoma dobro. Boris Tadić je dodao da mu je drago što deca koja žele da se školuju imaju mogućnost da to i ostvare.

Živećemo na prostoru u kome više nema sukoba . To je moj san, a ubeđen sam da je to i vaš san“, poručio je predsednik Republike deci sa juga Srbije.

Stipendisti Koordinacionog tela susreli su se i sa gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom koji ih je primio u zgradi Starog dvora. Osim poklona dobrodošlice i obilaska prestonice sa vodičima Turističke organizacije Beograda, gradonačelnik im je takođe obećao da će za njih organizovati dolazak na neki od predstojećih koncerata velikih muzičkih zvezda u Beogradskoj areni. Njihov ponovni dolazak biće i prilika da se druže i upoznaju sa svojim vršnjacima iz Beograda.

„Zaista smo srećni što možemo da vas ugostimo. Beograd je grad otvorenog srca i spreman je da prihvati sve one koji žele da ga posete, da ovde studiraju ili žive. Budite optimisti i pozitivni, jer ste mnogo mladi da biste se plašili kako će biti sutra, o tome ćemo brinuti mi stariji“, rekao je Đilas.

Prijemu su prisustvovali gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić i njegova zamenica Dragica Moro.

Devetnaestogodišnja Dafina Aliju iz Bujanovca poklonila je predsedniku Republike Srbije i gradonačelniku Beograda prvi multietnički časopis „Viva Bu“ omladinskog centra „Ti i ja smo mi”, koji su zajednički priredila deca srpske, albanske i romske nacionalnosti.