Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ: UCENE NIKOM NE DONOSE DOBRO

25. Novembar 2013.

Predstavnicima Albanaca sa juga Srbije koji su odlučili da prekinu razgovore sa Vladom Srbije pošto im je odbijen predlog da u Preševu i Bujanovcu budu vraćeni sudovi i tužilaštva, predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanoav i Medveđa, Zoran Stanković, je poručio da Srbija neće pristati na njihove ucene.

„Politika ucene nikada nije donela dobro onima koji tako žele da ostvare svoje ciljeve, pogotovu što su razgovoori počeli da daju konkretne rezultate“, rekao je Stanković i istakao da odgovor Albanaca sa juga Srbije predstavlja „političku nekulturu“.

Lideri partija Albanaca sa juga Srbije prekinuli su dijalog dok im se ne vrate osnovni sudovi i tužilaštva i formiraju prekršajni sudovi, a Beograd optužuju za diskriminaciju.

Riza Halimi tvrdi da u oblasti Preševa živi 40.000 Albanaca koji moraju da imaju pravosudnu mrežu i da je za odluku prekida razgovora sa Vladom Srbije, koja je doneta na zajedničkom sastanku lidera Albanaca koji je održan  u opštini Preševo, prevashodno bilo neprihvatanje amandmana koje je Halimi uputio tokom rasprave o mreži sudova u Skupštini Srbije.

"Mi nismo doneli odluku o prekidu razgovora, nego je Vlada Srbije donela takvu odluku, kada je dala Skupštini ovakav „diskriminatorski“ predlog zakona za Preševo, Bujanovac i Medveđu", rekao je Riza Halimi, predsednik Partije za demokratsko delovanje.

Premijer Ivica Dačić im je na ovo odgovorio da nemaju sa kim da se dogovaraju osim sa Vladom Srbije.

„Ako neće da razgovaraju sa nama, sa kime će, nemaju sa kim drugim“, rekao je Dačić.

Predstavnici Albanaca najavili su da će uputiti pismo premijeru i vicepremijeru u kojem će tražiti garancije da će obećanja Vlade iz dosadašnjeg dijaloga biti ispunjena.

Izvor: Frankfurtske vesti, B92  i Koordinaciono telo