Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ: ŠTO PRE REŠITI PROBLEM BIRAČKIH SPISKOVA (VIDEO)

13. Februar 2013.

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Zoran Stanković, boravi u dvodnevnoj poseti opštinama Preševo i Bujanovac.

Stanković je razgovarao sa predsednikom opštine Preševo Ragmi Mustafom o problemu koji je nastao zbog korišćenja ćirilice u matičnim knjigama, biračkim spiskovima i na biračkim mestima u opštinama u kojima žive Albanci.

Predsednik Koordinacionog tela, naveo je da je predstavnicima lokalne samouprave predočeno da je korišćenje jezika i pisma albanske nacionalne manjine regulisano zakonom i da do sada nije postojao nijedan razlog da se sva prava koje albanska manjina ima u Srbiji ne ispoštuju do kraja.On je naglasio da je verovatno došlo do tehničkog previda, pa to pravo nije korišćeno.

Prema rečima Stankovića na sastanku je bilo reči i o završetku vanbolničkog porodilišta u Preševu i najavio aktivnosti Koordinacionog tela u oblasti ekonomskih podsticaja za preuzeća u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Kako je rekao Stanković, u ponedeljak, 18. februara, biće pripremljena dokumentacija za završetak druge faze izgradnje porodilišta za koje je do sada obezbeđeno 30 miliona dinara, a potrebno je još 20 miliona dinara kako bi ono bilo u potpunosti završeno.

„Jednom mesečno će u ove tri opštine biti održavani sastanci na kojima će se analizirati da li urađeno ono što je dogovoreno, ali i definisati novi planovi i zadaci,“ kazao je Stanković i dodao da je cilj obilaska pograničnog sela Miratovac, prema Makedoniji, da se intenziviraju aktivnosti na otvaranju ovog malograničnog prelaza.

„Srbija je završila svoj deo posla na izgradnji potrebne infastrukture i očekujemo da to učini i makedonska strana, kako ljudi koji žive u ovom kraju ne bi morali da putuju unaokolo da obrađuju svoje njive ali i da posete rodbinu“, objasnio je Stanković.

Stanković se nakon obilaska pograničnog prelaza sastao u Mesnoj zajednici Miratovac sa građanima sa kojima je u direktnom razgovoru saznao njihove probleme. Jedan od problema je nedostatak kvalitetne vode za piće, a meštani imaju idejni projekat koji košta oko 600 hiljada evra i spremni su zajedno sa državom  ulože sredstva kako bi taj problem rešili.

„Razgovarali smo o funcionisanju sela, nastvi u seoskoj školi, kao i o obezbeđivanju boljih uslova poljoprivrednih proizvođača“, rekao je Stanković i dodao da će se ovakvi sastanci redovno održavati.

Nakon toga, Stanković je obišao Mesnu zajednicu Cakanovac i razgovorao sa građanima o nezaposlenosti, infarstrukturi i drugim životnim problemima.

„Razgovarali smo o problemima koji tište običnog čoveka na selu i kako da pomognemo da se unapredi kvalitet života stanovnika ove Mesne zajednice, rekao je Stanković.  


Predsednik Koordinacionog tela obišao je i preduzeće „Gumoplastika“ i razgovarao sa stečajnim upravnikom, a zatim i sa čelnim ljudima „Bivode".

Izvor: Koordinaciono telo