Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ: PROBLEM SA SPOMENIKOM REŠIĆEMO MIRNO I CIVILIZOVANO (VIDEO)

18. Januar 2013.

Izvor : Tanjug, RTS / Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković ocenio je da će problem spomenika u Preševu biti rešen na miran i civilizovan način.

Stanković nije želio da kaže kakav je dogovor postignut u vezi sa spornim spomenikom, navodeći samo da je Srbija dala “veoma korektan predlog, zasnovan na zakonu”.

“Srbija ima svoje zakone i ona će na osnovu njih rešiti problem spomenika. Ušlo se u redovnu legalnu zakonsku proceduru. Nadležni državni organi zajedno će sa institucijama lokalne samouprave reagovati”, rekao je Stanković za RTS.

On je istakao da su zvaničnici Srbije u redovnom kontaktu sa lokalnom samoupravom u Preševu i da su odnosi veoma korektni i bez tenzije.

Stanković je rekao da zastava Republike Albanije, koju ističu Albanci na jugu Srbije, nije zastava albanske manjine i pozvao na dogovor u vezi sa određivanjem tog simbola.

“Dogovorili smo se da stručnjaci Pravnog fakulteta u Nišu, gde će prisustvovati pravni stručnjaci iz Tirane, kao i predstavnici međunarodne zajednice, diskutuju o upotrebi simbola nacionalnih manjina. To će biti u prvoj polovini godine”, rekao je Stanković gostujući u emisiji „Da možda Ne“ na Radio Televiziji Srbije.