Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ: PRIJAVE ZBOG SPOMENIKA U PREŠEVU

27. Novembar 2012.

Izvor: Politika / Predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac Medveđa Zoran Stanković izjavio je juče da su podnete krivične i prekršajne prijave protiv odgovornih za postavljanje spomenika pripadnicima OVPMB u Preševu. Stanković je na konferenciji za novinare rekao da je spomenik postavljen bez  dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, nadležnog za izgradnju na  tom trgu, koji o tome nije bio ni obavešten. On je dodao da je na prostoru te  tri opštine podignuto oko 15 spomenika pripadnicima OVPMB, a da ima i drugih  spomenika koji su na taj način postavljeni, kao što je spomenik Aćif-efendiji u  Novom Pazaru. „Država treba da zauzme generalni stav prema tom pitanju”, rekao  je Stanković.

U osvrtu na izjave albanskog i kosovskog premijera Saljija Beriše i Hašima Tačija u Skoplju, koji su govorili o nacionalnom ujedinjenju Albanaca,  Stanković je ponovio stav da je jug Srbije neodvojivi deo Srbije. To su, podsetio je, rekli i najviši američki zvaničnici, kao što je američka državna  sekretarka Hilari Klinton, a takav stav preneli su mu i ambasadori SAD i Britanije Majkl Kirbi i Majkl Devenport, kao i predstavnici EU i OEBS-a Vensan Dežer i Pola Tide.

Osvrćući se na sastanak sa ambasadorima, održan u petak, Stanković je rekao da je zajednički zaključeno da se na prostoru tri opštine na jugu Srbije mora više ulagati. Stanković je takođe rekao da se u okviru aktivnosti Koordinacionog tela planira izgradnja nove zgrade Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu površine 1.480 kvadratnih metara za šta je sredstva obezbedila država i međunarodna zajednica, kao i stipendiranje 240 srednjoškolaca sa po šest hiljada dinara mesečno. Prema njegovim rečima, počeo je i kurs srpskog jezika sa 310 polaznika, koji finansira ambasada Velike Britanije, a obezbeđeno je i 40 miliona dinara subvencija za mala i srednja preduzeća.