Arhiva vesti
                   

STANKOVIĆ: NEMA TENZIJA NI MEĐUETNIČKIH SUKOBA IZMEĐU SRBA I ALBANACA

14. Septembar 2018.

Beograd – Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, rekao je za TV Prvu da nema međunacionacionalnih sukoba niti tenzija između Srba i Albanaca na prostoru ovih opština.  

„Za Srbe to je jug. Za Albance koji tamo žive Preševska dolina, za radikalne političare iz Prištine istočno Kosovo. Na oko 1200 kvadratnih kilometara uglavnom žive Albanci, Srbi su, na primer, većina u Medveđi. Etnička struktura, međutim, nije presudna u pretenzijama nekih kosovskih političara.  Svi oni koji učestvuju u kreiranju političkog života, koji učestvuju u kreiranju politike ne samo na teritoriji naše zemlje, nego i šire, predstavnici međunarodne zajednice, su veoma jasni.“, izjavio je Zoran Stanković i dodao da ove opštine nisu niti će biti deo Briselskih pregovora.  

On je u izjavi za TV Prva naglasio i da su tenzije koje se veštački prave u interesu onih ili misle da mogu jakom retorikom ili sa nekom medijskom propagandom, a imajući u vidu neke prethodne događaje na ovim prostorima, moći da ostavre neke svoje težnje koje su u suštini neostvarive.

Stanković je rekao da stanovništvo nema razloga za strah jer niko nije rekao da će taj kraj pripasti bilo kome jer Preševo, Bujanovac i Medveđa jesu i ostaće deo teritorije Srbije.

„Srbi i Albanci imaju zajednički problem nezaposlenost. Ako neko non stop pokušava da podigne tenzije ili najavljuje neke sukobe da li očekuje da će investitori doći da ulože u taj kraj. Za dolazak investicija potreban je stabilna situacija“, naglasio je Stanković.

Predsednik Koordinacionog tela istakao je još jednom da međunacionalnih sukoba nema na prostoru te tri opštine.

Izvor: Prva i Koordinaciono telo