Arhiva vesti
                   

SREDNjOŠKOLSKI ŽIVOT TOKOM PANDEMIJE

30. Septembar 2020.

Kako je izgledao obrazovni proces tokom vanrednog stanja? Koliko je bio efektivan? Koje su posledice karantina po učenike? Kako su učenici provodili slobodno vreme tokom ograničenja slobode kretanja?

Ovo su samo neka od pitanja na koja je Unija srednjoškolaca Srbije  pokušala da da odgovore u pregledu srednjoškolskog života tokom pandemije „Da li je neko obratio pažnju na srednjoškolce i zašto ne”. Cilj ovog dokumenta je prikaz različitih aspekata života srednjoškolaca tokom pandemije virusa COVID-19 (obrazovanje, poštovanje prava i sloboda, slobodno vreme), kao i preporuka za suzbijanje negativnih posledica pandemije na obrazovanje i svakodnevni život srednjoškolaca.

Zahvaljujući analizi dostupnih podataka i razgovorima sa srednjoškolcima, Unija srednjoškolaca Srbije je utvrdila da su četiri najveća pozitivna i negativna aspekta procesa učenja na daljinu: (1) nerealna očekivanja nastavnika i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja , (2) važnost vršnjačke edukacije i podrške, (3) značaj povratne informacije i (4) utisak učenika da će kroz ovaj proces izaći sa manje znanja nego što bi to bio slučaj u tradicionalnom obrazovanju.

Na osnovu ove publikacije, Unija srednjoškolaca Srbije će nastaviti da zagovara  uključivanje učeničke perspektive u donošenje odluka koje se tiču nastavka obrazovnog procesa tokom trajanja pandemije KOVID-19. Neke od najvažnijih preporuka koje se zagovaraju su:

1. Uvesti proces konsultacija nastavnika sa učenicima prilikom odabira alata za nastavu i evaluacije kvaliteta realizovanog programa.

2. Kreirati matricu za praćenje kvaliteta realizovanog onlajn obrazovnog programa.

3. Kreirati finansijske programe podrške, čiji fokus neće biti na specifičnim projektima, već će institucionalno i programski osnažiti omladinske organizacije.

Publikacija je dostupna na https://drive.google.com/file/d/1vUunO2Kb1siXcre-HdCgr_DiXSd4__Le/view

Pregled srednjoškolskog života tokom pandemije je nastao u okviru projekta „Mi smo prisutni, a vi nas ne čujete!” koji ima za cilj prepoznavanje učeničkih parlamenata srednjih škola u Srbiji kao relevantnih i reprezentativnih tela u donošenju odluka na nivou njihove obrazovne ustanove i celokupnog obrazovnog sistema. Izrada publikacije omogućena je u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Izvor: Unija srednjoškolaca Srbije  i Koordinaciono telo