Arhiva vesti
                   

SREDNjA STRUČNA ŠKOLA „SVETI SAVA“: PLANIRANO OTVARANjE SMEROVA ZAVARIVAČ I MAŠINBRAVAR

14. Mart 2017.

Bujanovac – Ukoliko Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  prihvati plan srednje stručne škole „Sveti Sava“ u Bujanovcu, ova ustanova će u idućoj školskoj  godini imati dva nova obrazovna profila – zavarivač i mašinbravar.

U planu je da se u prvi razred upiše jedno kombinovano odeljenje od 15 učenika koji će se obrazovati za ova dva vrlo tražena profila na tržištu rada.

Biserka Jović, direktorka srednje stručne škole „Sveti Sava“, kaže da je škola potpisala ugovore sa poslodavcima koji su spremni da učenicima obezbede mentore i putne troškove.

„Među njima su bujanovački „Megal“, vranjski „Alfa plam“, „Bida“Vranje i još neka metalska  preduzeća. Podršku nam je dala i Regionalna privredna komora Leskovac, s obzirom da smo škola sa kompletnom dokumentacijom neophodnom za dualno obrazovanje. Od resornog ministarstva zavisi da li ćemo dobiti odobrenje za novo kombinovano odeljenje,“ kaže direktorka Jović, uz napomenu da su poslodavci već izrazili spremnost za zapošljavanje prve generacije školovanih zavarivača i mašinbravara.

Srednja stručna škola „Sveti Sava“ školuje buduće kadrove kroz sedam  obrazovnih profila: finansijski administrator, komercijalista, mašinski tehničar za motorna vozila, medicinska sestra-vaspitač, kuvar, konobar (od ove godine poslastičar) i ekonomski tehničar, za koji je već dve godine obustavljen upis novih učenika.

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo