Arhiva vesti
                   

SRBIN I ALBANAC IZGRADILI FABRIKU VODE

18. Januar 2012.

Bujanovac - Isuf Fetahu iz Bujanovca i Momčilo Janjić iz obližnjeg sela Ljiljance višegodišnje druženje krunisali su zajedničkim poslom. U srpskom selu Ljiljance, poznatom po brojnim izvorištima mineralne vode, zajednički su izgradili prvu multietničku fabriku u Srbiji „Herba buja“, koja je proradila u martu 2011. godine.

U novom proizvodnom zdanju u Ljiljancu četiri Srbina pune 5.500 boca mineralne vode od litar i šest litara na sat. Dugogodišnji drugari prodaju vodu na tržištu koje se prostire od Preševa do Niša. Ukoliko od Fonda za razvoj dobiju kredit od 800.000 evra za nabavku linije za punjenje eko-vode, Fetahu i Janjić planiraju da zaposle još 26 Srba, Albanaca i Roma. Pošto su u četiri navrata odbijeni za kredit, ortaci iz Bujanovca nastoje da pronađu strateškog partnera iz inostranstva i tako obezbede pare za investicije.

„Dugo poznajem Janjića i sa velikim poverenjem i entuzijazmom bez mnogo razmišljanja odlučili smo da krenemo u zajednički posao. bez obzira na to šta o tome mislili i pričali Srbi i Albanci. Nacionalna pripadnost u ovom i bilo kojem drugom poslu nema nikakvog značaja i nije važno ko je Momčilo, Isuf ili bilo ko drugi“, ističe Fetahu.

Multietnička fabrika mineralne vode “Herba buja” u Ljiljancu kod Bujanovca doprinosi ne samo razvoju ovog sela, već i poboljšanju međunacionalnih odnosa između Srba i Albanaca na jugu Srbije.