Arhiva vesti
                   

SLOBODAN DRAŠKOVIĆ ČETVRTI PUT PREDSEDNIK OPŠTINE

7. Jun 2008.

U višenacionalnoj Medveđi, i pored bojkota Nove Srbije i G17 plus, izabrano novo rukovodstvo
Leskovac, Medveđa - Na konstitutivnoj sednici SO Medveđa, koja je završena kasno prekjuče, za predsednika opštine izabran je prosvetni radnik Slobodan Drašković, a predsednica SO je Nataša Filić, oboje iz koalicije Grupa građana - DS. Za njih se izjasnio 21 od 35 odbornika lokalnog parlamenta, dok su izbor bojkotovali odbornici G17 plus i Nove Srbije.
Koalicija, koju je predvodio Slobodan Drašković, inače, godinama najpopularnii političar u Medveđi, deset je godinaje predsednik opštine i po tome je apsolutni rekorder na jugu Srbije - osvojila je 14 od 35 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu. - Nastavićemo započeto, jer je dobro poznato da godinama ne rade fabrike čije su centrale van opštine i to je nevolja koja nas stalno pritiska. Sada je najvažnije da je uspešno obavljena privatizacija rudnika Lece i da će narednih meseci do posla doći oko 300 rudara i drugih radnika - kaže Drašković. U Medveđi odlukom SO, svim investitorima obezbeđeni povoljni uslovi za gradnju fabrika i manjih industrijskih objekata. Između ostalog, oslobođeni su i brojnih komulanih taksi, a dobijaju i povoljne lokacije, ali ni to nije bilo dovoljno da se privuku ulagači iz razvijenijih sredina. Ovde se priprema i više zanimljivih programa, ali su svesni da mogu jedino da ih realizuju uz pomoć Republike, koja je i minulih godina, pa i decenija, bila jedina motorna snaga, ali to, nažalost, nije ublažilo višedecenijsko siromaštvo.
Novoizabrani predsednik Slobodan Drašković najavljuje da će narednih godina biti aktiviran deo zapuštenih imanja u planinskoj zabiti. Ideju da se u nekim selima otvore etnocentri, odnosno centri za odmor i rekeraciju, ali nije moguće ostvariti bez pomoći Republike.
Nedavno je šabačko preduzeće „Farmakom MB“ za nešto više od 771 milion dinara, odnosno 9,4 miliona evra, što je, u stvari, bila početna cena, kupilo rudnik olova, zlata i cinka Lece i uskoro kreće proizvodnja. U Medveđi, kao i ranijih godina, i sada se nadaju da će Lece postati nova-stara uzdanica privrednog razvoja i da će biti zaustavljen sunovrat ovoga kraja. Zbog višedecenijske nerazvijenosti, migracija stanovništva iz Medveđe bila je i ostala aktuelna tema. Na to podsećaju i natpisi o prodaji kuća ispisani i na srpskom i albanskom jeziku. Seoba je, inače, dvosmerna - Albanci odlaze na Kosovo i Metohiju, gde lako dolaze do posla, a Srbi i Crnogorci, koji napuštaju zavičaj, novi dom gotovo isključivo grade u Leskovcu, Nišu i Beogradu.
Na začelju u Srbiji
U Medveđi i 44 naselja živi 14.000 stanovnika. Od 113 opština u Republici, Medveđa je po razvijenosti na 110. mestu. Nacionalni dohodak po glavi stanovnika iznosi oko 27 odsto republičkog proseka, a zarada je 75 odsto niža od proseka drugih delova Srbije.
Podela odborničkih stolica
Skupština opštine Medveđa ima 35 odbornika. Koaliciji Grupa građana - DS pripalo je 14, G17 plus - osam, Novoj Srbiji tri, Srpskoj radikalnoj stranci dva, dok su dve albanske partije osvojile tri, odnosno pet odborničkih mandata. Nijednog odbornika u SO Medveđa nema SPS i SDS što se smatra velikim iznenađenjem.