Arhiva vesti
                   

ŠKOLICA ZA DECU MIGRANTE U PREŠEVSKOM PRIHVATNOM CENTRU

6. April 2017.

Preševo - U Prihvatnom centru u Preševu za decu migrante, uzrasta od 7 do 15 godina, organizovana je nastava neformalnog tipa. Više međunarodnih organizacija radi sa decom, a predavači su njihovi zemljaci. Nema neopravdanih časova ni ocenjivanja, prisustvo je dobrovoljno, a učionice su pune.

Na času biologije, nastavnica sa tridesetogodišnjim iskustvom u Avganistanu, Farida Barezgaj, razgovara sa đacima, prikazuje slajdove i slike. Zainteresovani su za gradivo, koncentrisani i žele da uče.

„Kada sam predavala u Avganistanu mnogo su razmišljali o bombama, sukobima,nisu mogli da se posvete lekcijama. Ovde je mirno okruženje, pažljivo slušaju i to im mnogo znači", ističe Farida.

Nastavu slušaju na maternjem jeziku, ali sve više njih želi da je prati na engleskom.Tu su i prevodioci,  da pomognu  i sami nešto nauče.

„Srećan sam što imam školu, najviše volim časove engleskog jezika i matematike, jer želim da budem inženjer", kaže Bilal Nasrat iz Avganistana.

„Dođem svakodnevno, da prevedem, pomognem kome treba, počeo sam da studiram ali sam studije morao da prekinem", navodi Iračanin Mulan Idriz.

Međunarodne organizacije imaju svoje ciljne grupe, tako da su organizaciji "Save the children" i Centru za integraciju mladih povereni su tinejdžeri. Svaki drugi učenik u odeljenju je bez roditelja, doputovali su sami.

Jelena Marinković iz Centra za integraciju mladih napominje da se na interaktivan način mere postignuća, kroz testove, kvizove i aktivnosti koje nisu tipične za redovnu nastavu.

Od zvaničnog zatvaranja Balkanske rute migranti se u Srbiji duže zadržavaju, neki su u prihvatnim centrima više meseci.

„Imamo slučajeve da deca od 10 ili 11 godina nikada nisu išla u školu. Želimo da im pomognemo da se vrate u normalan život", napominje savetnik u Ministarstvu za rad i zapošljavanje Milenko Nikić.

Školice su otvorene prepodne svakog radnog dana. Tokom nastave Prihvatni centar, u kome je više od osamstotina stanovnika, deluje prazno, a dok su deca u školi, odrasli su na raznim radionicama ili kursevima.

Izvor: RTS i Koordinaciono telo