Arhiva vesti
                   

ŠKOLA ZA PRIMER, SRPSKI I ALBANSKI ĐACI NAJBOLjI DRUGOVI

13. Decembar 2017.

Medveđa - U opštini Medveđa vekovima zajedno žive Srbi i Albanci. Dobri međunacionalni odnosi neguju se od malih nogu, a pravi primer za to je osnovna škola u Sijarinskoj banji.

Šekljzen Saiti i Igor Cvetković učenici su osmog razreda osnovne škole u Sijarinskoj banji i svaki dan su zajedno u školi u kojoj nema podela. Srpska i albanska deca jednostavno ovde ne žive i ne uče jedni pored drugih, već jedni sa drugima.

„Ovo mi je najbolji drug, družimo se i ne svađamo se", kaže učenik osmog razreda Igor Cvetković.

I Škeljzen Saiti kaže da mu je Igor najbolji drug, a omiljeni predmet mu je fizičko.

Kada neko u ovu školu dođe sa strane, ne može da primeti da se radi o multietničkoj sredini. Albanski učenici perfektno govore srpski. Maternji jezik imaju četiri puta nedeljno, srpski tri, a uče i ruski.

„Ništa nije teško, učimo sa nastavnicom, pomaže nam, objašnjava i razumemo skoro sve", navodi učenica osmog razreda Arbaneta Baljaj.

Kaže i da lektiru ponekad čitaju na srpskom.

„Deca se druže među sobom, ne mrze jedan drugog, to nam je najbitnije. Sarađujemo fino i mi nastavnici i deca", kaže nastavnik albanskog jezika Ramadan Behljuji.

Rukovodstvo škole i optšine Medveđa  suponosni na odnose u ovoj školi koja može da posluži kao primer celoj Srbiji.

I učenici i profesori ovu obrazovnu ustanovu doživljavaju kao svoju, zajedno praznuju, zajedno slave i rešavaju probleme. Svi se nadaju da će uskoro početi i rekonstrukcija ovog objekta, jer to zaslužuje škola koja je osnovana pre skoro 120 godina.

„Upravo se radi projektno tehnička dokumentacija i u narednoj godini će krenuti rekonstrukcija sredstvima kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima", najavljuje predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić.

„Deca su vezana jedna za druge i kad je slava i kad je Dan škole i nema nikakvih problema, niti će ih biti", kaže direktor škole Siniša Stanković.

Glavni problem opštine Medveđa je iseljavanje. Osnovnu školu u Sijarinskoj banji  je do 1999. godine pohađalo  čak 600 učenika. Danas Banja ima manje od 300 stanovnika, a škola sa isturenim odeljenjima ima 60 đaka.

Oni koji su ovde ostali da žive okrenuti su budućnosti i zajedničkom životu. To je preduslov razvoja. Zbog toga se moraju stvoriti uslovi da se deca ne iseljavaju.  

Izvor: RTS i Koordinaciono telo