Arhiva vesti
                   

ŠEF MISIJE OEBS U SRBIJI AMBASADOR PETER BURKHARD: PROBLEMI EKONOMSKOG RAZVOJA, OBRAZOVANjA, ZDRAVSTVENE ZAŠTITE I INTEGRACIJE NACIONALNIH MANjINA GLAVNE TEME NA JUGU SRBIJE

9. Februar 2015.

Upitan o opasnostima uticaja radiklnog islama u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, Burhard je odgovorio da je to "globalno pitanje" koje se ne može konkretno odnositi na jug Srbije, niti na Srbiju u celini.

Međutim, bez obzira na se to, politički i verski lideri imaju veoma važnu ulogu u prevenciji radikalizacije mladih, naglasio je Burkhard.

On je ukazao da, s druge strane, "već duže vreme postoji očigledni trend iseljavanja ili migracije građana sa juga Srbije, pogotovo ka zemljama zapadne Evrope".

"U tom smislu, mogu se identifikovati dva faktora, jedan koji ih vuče i drugi koji ih gura ka emigraciji. Taj faktor koji ih vuče je sigurno atraktivnost života i rada u razvijenim zemljama, dok je ono što ih gura loša ekonomska situacija u regionu u kojem žive", objasnio je Burkhard.

"Svakako da postoje veliki ekonomski problemi", dodao je on i istakao da je "Srbija preduzela ekonomske reforme u cilju poboljšanja života svojih građana".

"Ali, kod svih reformi postoji najpre cena koju morate platiti da biste došli do nagrade za sprovedene reforme", napomenuo je Burkard, koji se "nada da će minimizirati onaj faktor koji gura ljude odavde i da će privući ljude da zapravo ostanu gde jesu".

Osvrćući se na reformu medijskog zakonodavstva, Burkhard je podsetio da je Srbija prošle godine "usvojila čitav set fundamentalnih zakona iz oblasti medija", koji podrazumevaju privatizaciju i transformaciji svih medija u dosadašnjem vlasništvu države, pogotovo lokalnih i opštinskih vlasti.

"Postoji mnogo medijskih kuća koje finansiraju opštine, ali to od sada više neće biti moguće", napomenuo je Burkhard, govoreći o uticaju novih zakona na rad medija u multetničkim sredinama.

Burkhard, ipak, smatra da, "uz malo doze kreativnosti", postoje mogućnosti za finansiranje takvih medija, kroz njihove projektne aktivnosti, u nadi da će oni ostati višejezični i multietnički.

Upitan o razgovorima albanskih političkih lidera sa juga Srbije i vlasti u Beogradu, na osnovu dokumenta u sedam tačaka, koji su prekinuti 2013.godine, Burkhard je istakao da je u međuvremenu bilo kontakata i da su neki pozitivni rezultati ostvareni.

"Mi, naravno, bez obzira na sve to, podržavamo napore da što pre i formalno otpočnu ili se nastave ti razgovori", naglasio je Burhard i podsetio da OEBS već 14 godina radi na jugu Srbije posredstvom kancelarije u Bujanovcu.

"Svakako da je izuzetan napredak na jugu Srbije postignut u ovih 14 godina", istakao je Burkhard i pomenuo stvaranje multientničke policije, izbore 2002. godine, učešće albanskih predstavnika u izborima na nivoima u Srbiji, kao i nedavno po drugi put formiranje nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

"Bez obzira na to, postoje i mnogobrojni problemi", ocenio je Burkhard i napomenho da dokument u sedam tačaka "praktično opisuje sve probleme sa kojima se albanska zajednica susreće na jugu Srbije".

Burkhard je, međutim, poručio da Nacionalni savet albanske nacionalne zajednice i većina koja trenutno u njemu postoji moraju da se bave samo pitanjima koja su, po zakonu, u nadležnosti nacionalnih saveta.

Izvor: Akter i Koordinaciono telo