Arhiva vesti
                   

ŠANSA ZA RAZVOJ JUGA SRBIJE

23. April 2013.

Niš – Nacionalna alijnsa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) pozvala je predstavnike devet opština  sa područja juga Srbije – Niša, Doljevca, Gadžinog Hana, Leskovca, Merošine, Vranja, Bujanovca, Preševa i Vladičinog Hana da putem javno-privatnog partnerstva reše neke od svojih najvećih problema u oblasti infrastrukture ili usluga.

Zahvaljjući projektu „Javno-privatno partnerstvo – ključ održivog razvoja“, koji će zajedno realizovati NALED i USAID, ove godine će devet opština  iz Srbije dobiti pomoć oko izrade akcionih planova za sprovođenje javno-privatnog partnerstva, a NALED i USAID će za njih organizovati invvestitorsku konferenciju radi privlačenja partnera.

Pravni savetnik NALED-a, Filip Filipović, istakao je da su projektom obuhvaćene 32 opštine i da one imaju rok do juna da odluče kojom će idejom konkurisati u projektu „Javno-privatno partnerstvo“.  „Stručna komisija će tokom jula odabrati najbolje ideje, a u novembru će biti organizovana investitorska konferencija, na kojoj će domaćim i stranim investitorima biti predstavljeeni akcioni planovi za realizaciju projekata putem javno-privatnog partnerstva. Najveće šanse da se nađu u krugu odabranih imaju ideje ili projekti koji podižu konkurentnost lokalnih samouprava i otvaraju nova radna mesta“, rekao je Filipović. On je naveo da je privatni sektor zainteresovan prvenstveno za ulaganje u projekte iz oblasti reciklaže i izgradnje deponija. Predstavnici NALED-a predložili su opštinama sa juga Srbije da razmisle i o javno-privatnom partnerstvu  u oblasti zdravstvenih usluga. Kako su istakli predstavnici NALED-a, javno-privatno partnerstvo u zdravstvu, a pre svega u banjama, moglo bi da podigne kvalitet usluga, smanji broj zdravstvenih radnika na birou i omogući da sektor zdravstva postane profitabilan. Oni su istakli da je praksa istočnoevropskih zemalja pokazala da inicijativa za uspostavljanje javno-privatnog partnerstva kreće uvek od lokalnog nivoa i vrlo uspešno se realizuje u mnogim oblalstima, kao što je iznošenje smeća, otvaranje staračkih domova i izgradnja akva parkova. Predstavnici NALED-a su istakli da je naša zemlja na početku uspostavljanja saradnje između privatnog i javnog sektora i da je interesovanje lokalnih samouprava za saradnju sa privatnim sektorom slabo.

Izvor: Privredni pregled