Arhiva vesti
                   

SAJAM PRIVREDNOG POTENCIJALA PREŠEVA, MEDVEĐE I BUJANOVCA

26. April 2013.

Beograd - Ministarstvo za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu u poslednje tri godine podržalo je mala i srednja preduzeća u Preševu, Bujanovcu i Medveđi sa više od 550 miliona dinara, rekla je juče ministarka regionalnog razvoja Verica Kalanović.

"U razvoj infrastrukture uloženo je više od 145 miliona dinara, a osnovana je industrijska zona u opštini Preševo koja predstavlja razvojnu šansu čitavog juga Srbije", navela je Kalanović na Prvom sajmu investicionih potencijala opština Preševo, Bujanovac i Medveđa u Privrednoj komori Srbije.

Ministarstvo regionalnog razvoja i opština Preševo planiraju ove godine da ulože 50 miliona dinara u razvoj elementarne infrastrukture, rekla je Kalanović i izrazila nadu da će industrijska zona u opštini Preševo podstaći nove investicije iz zemlje i inostranstva.

Ministarka je ocenila da Srbija već izvesno vreme ne predstavlja negativnu vest u svetu, već zemlju sa perspektivom i poručila da će investitori, ali i opštine sa juga i drugih delova Srbije imati punu podršku vlade i tog ministarstva u svom razvoju.

"Ovaj sajam je mesto gde svi oni koji donose odluke i oni koji su zainteresovani za ulaganja na jednom mestu žele da pruže šansu jednom delu Srbije i kažu mi ne želimo uvek da živimo od razvojne pomoći, želimo pravu razvojnu šansu", rekla je Kalanovcić i poručila da će oni uvek u resornom ministarstvu imati pouzdanog i stabilnog parntera.

Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da deli optimizam ministarke Kalanović zato što je briselski sporazum odlična vest koja je od suštinske važnosti i za domaće i za strane investitore, pošto, kako je istakao, nema investicija bez stabilnosti zemlje. On je, međutim, istakao da nije važan samo dijalog, već i sprovođenje reformi i napomenuo je da pred Srbijom stoji još jedan veliki izazov regionalni razvoj. Dežer je rekao da je EU proteklih godina uložila 65 miliona evra u jug Srbije i da namerava da narednih godina uloži još najmanje 50 miliona evra za pomoć u izgradnji infrastrukture i stimulisanje obrazovanja i poslovanja. On je napomenuo da uspeh poslovanja i razvoja u velikoj meri zavisi od same lokalne zajednice i ukazao da je nužno iskreno partnerstvo između vlade i lokalnih vlasti, jasna vizija, posebno na lokalnom nivou, i transpararentnost vlasništva.

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovca i Medveđu Zoran Stanković istakao je značaj jučerašnjeg sajma koji, kako je rekao, omogućava privredni razvoj juga Srbije.

"Možemo i moramo da razgovaramo o otvaranju firmi na tom prostoru, da ponovo budu aktivne, da primaju nove radnike i postižu rezultate koje su ranije imale, ali i da razgovaramo da, kada vlada donese preporuku da se, na primer, preduzeće Gumiplastika restruktuira, to ne može da spreči neki director javnog preduzeća, jer čceka da mu nalog za to izda njegov partijski kolega", naglasio je on.

Stanković je izrazio želju da današnji sajam doprinese novom zapošljavanju na teritoriji opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, upošljavanju postojećih i novih resursa, čime će doprineti boljem životu građana na jugu Srbije. On je, posle predstavljanja privredne ponude opština Preševo, Medveđa i Bujanovac, rekao novinarima da je situacija na jugu Srbije stabilna.

"Nema međunacionalnih tenzija i sukoba. Ovo je dokaz da možemo zajedničkim snagama da poboljšamo život stanovništva na jugu Srbije", kazao je Stanković.

Američki ambasador u Srbiji Majk Kirbi ocenio je da jug Srbije ima šta da ponudii domaćim i stranim investitorima i da poseduje veliki potencijal. Kirbi je napomenuo da strane kompanije donose odluku da li je Srbija zemlja koja im odgovara za ulaganja na osnovu više faktora, među kojima su pored stabilnosti i trgovinski sporazumi sa Rusijom I Turskom, obrazovana radna snaga i geografska lokacija, a jug Srbije je u tom smislu pogodan zbog blizine Makedonije i Kosova.

Na sajmu, čiji je cilj da potencijalni investitori i sajamski izlagači u direktnim razgovorima razmotre moguće vidove saradnje, predstavljene  su 22 firme, od kojih je po osam bilo iz Preševa i Bujanovca i šest iz Medveđe. Nakon predstavljanja privrednih potencijala opština i ponuda investicionih potencijala, održan je  okrugli sto "Program državne podrške malim i srednjim preduzećima – izvori finansiranja".

Izvor: Tanjug