Arhiva vesti
                   

ROK OD 15 DANA ZA PRIJAVU NA BESPLATNU DESETODNEVNU REHABILITACIJU

13. April 2016.

Beograd - Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije pozvao je juče penzionere da se u roku od 15 dana jave za odlazak na besplatnu desetodnevnu rehabilitaciju u jednoj od 25 banja u Srbiji.

Pravo da se jave na konkurs imaju penzioneri iz kategorije zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika čije su penzije za februar 2016. godine manje od 23.463 dinara, koji nemaju druga lična primanja i nisu koristili besplatan boravak o trošku Fonda u poslednjih pet godina.

Prijave se podnose penzionerskim organizacijama prema mestu prebivališta. Uz prijavu, potrebno je podneti i penzijski ček za februar 2016. godine, dokaz o visini penzije ostvarene po međunarodnim ugovorima (izvod banke ili potvrda inostranog nosioca socijalnog osiguranja), fotokopiju lične karte, postojeću medicinsku dokumentaciju i pisanu izjavu.

Na pitanje da li i pratilac za teške bolesnike ima pravo na besplatnu rehabilitaciju, u Fondu odgovaraju, da to pravo ima samo invalidno dete i porodični penzioner, koji nisu u stanju da brinu o sebi.

Penzioneri koji koriste novčanu naknadu za tuđu negu i pomoć imaju mogućnost da povedu pratioca, ali o sopstvenom trošku. Fond PIO ne snosi troškove banjskog lečenja, već obezbeđuje rehabilitaciju i oporavak penzionerima koji zbog visine primanja to sebi teško mogu da obezbede.

Izvor: Fond PIO i Koordinaciono telo