Arhiva vesti
                   

RODITELjI TRAŽE OTVARANjE „DNEVNOG BORAVKA“ ZA DECU OMETENU U RAZVOJU

10. Septembar 2021.

Bujanovac – Beograd -  Roditelji dece ometene u razvoju zajedno sa nadležnima u lokalnoj samoupravi i Bujnanovačkim, pokreću inicijativu da se za decu sa smetnjama u razvoju otvori dnevni boravak u kojem bi mogli da se druže međusobno, uz pomoć i podršku licenciranih i stručnih lica.

Deca sa smetnjama u razvoju sa teritorije opštine Bujanovac pohađaju Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Vule Antić“ u Vranju.

Fejzi Bećiri, načelnik odeljenja za javne službe rekao je da lokalna samouprava ima u planu otvaranje jednog takvog odeljenja, ali i da je za to potreban poseban postupak, pre svega uključivanje licenciranih nevladinih organizacija.

„ Mogućnost otvaranja dnevnog boravka postoji u prostorijama Doma kulture, nekadašnji Ekonomski fakultet, uz prilagođavanje tog prostora potrebama te dece i adekvatnog opremanja, i naša razmišljanja idu u tom pravcu „,rekao je Bećiri.

Prema rečima Gabrijele Tomić, savetnice za obrazovanje u lokalnoj samoupravi, na teritoriji opštine Bujanovac ima  oko 80 dece sa smetnjama u razvoju školskog uzrasta i deca iz srpske zajednice pohađaju Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Vule Antić“ u Vranju, dok su deca iz albanske zajednice integrisana u redovan sistem obrazovanja kroz inkluzivnu nastavu.

„Lokalna samouprava se trudi da kroz razne vidove pomoći olakša i deci i roditeljima i poslednjih godina je dosta učinjeno, možda smo jedna od retkih opština koja pruža finansijsku podršku roditeljima kroz vid jednokratne pomoći, pored naknade putnih troškova“, kaže Tomić.

Nedostatak dnevnog boravka je samo jedan od problema sa kojima se suočavaju roditelji dece sa smetnjama u razvoju

Milena Tašković, majka dvanaestogodišnjeg dečaka sa Daunovim sindromom, kaže, da su problemi ogromni, od nedovoljne podrške roditeljima koji brinu o takvoj deci, preko nedovoljne dostupnosti usluga u lokalnoj zajednici za decu sa smetnjama u razvoju.

Dodaje i izostanak inkluzije i neprepoznavanje u zajednici, a za informisanje kaže da se svodi na neformalne roditeljske grupe.

Gotovo na iste probleme ukazuje i Serafim Spasić iz Bujanovca, otac petnaestogodišnjeg dečaka sa Daunovim sindromom.

„Dnevni boravak za našu decu bi bio spas. Postoji mogućnost jer prostora ne manjka, nisu preterano velika ulaganja. Deci i roditeljima bi se pomoglo. Ona bi se kroz igru i razne druge aktivnosti socijalizovala i osposobila, imala bi svoj kutak. O otvaranju novih radnih mesta i šta bi to značilo za mlade ljude u Bujanovcu, da ne govorimo“, rekao je Serafim.

Sigurno je da bi otvaranje dnevnog boravka rešilo deo problema roditelja dece sa smetnjama u razvoju, a oni naglašavaju da veće uključivanje samog društva i pojedinca u probleme lokalne zajednice dovodi do rezultata.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo