Arhiva vesti
                   

REALIZACIJA PROJEKTA

23. Januar 2013.

Izvor: TV Kopernikus / NVO „Zeleni ključ” iz Niša realizuje projekat  “Eko sredina”, koji se implementira na teritoriji opština Bujanovac i Preševo. Olivera Milošević, predsednica udruženja „Zeleni ključ“, je izjavila da je projekat počeo da se realizuje oktobra meseca, zahvaljujući donaciji duvanske kompanije “Filip Moris.“

Projekat „Eko sredina“ je usmeren na sredine gde ima puno proizvođača duvana, a  to su obično ruralni i seoski krajevi u celoj Srbiji. On će trajati tri godine, a prva etapa se realizuje u opštinama Preševo i Bujanovac, odnosno u selima Veliki Trnovac, Reljan i Buštrenje. U tim selima će se raditi sa školskom decom, kojoj će se preneti koncept održivog razvoja, zaštite životne sredine i pravilnog upravljenja otpadom u poljoprivredi i unaprediće se radna i životna sredina ljudi koji žive na tim prostorima.

U školi “Muharem Kadriu” u Velikom Trnovcu, koju pohađa oko 1000 učenika, će biti rekonstruisani VC-i i mokri čvor, kao i u školama u selima Reljan i Buštranje.

U dvorištu škole “9. Maj” u selu Reljan posađeni su četinari, a deca ove škole sada imaju pijaću vodu, kao i vodu za održavanje dvorišta i opšte higijene.

Krajem januara i početkom februara sledi druženje sa decom iz ovih škola putem organizovanja kvizova, tokom kojih će učenici odgovarati na pitanja voditelja kvizova.

NVO “Zeleni ključ” je ovim projektom želela da pokaže da su sva deca u Srbiji ista i da životna sredina treba svuda da se štiti. O projektu je sačinjena publikacija "Održivi razvoj", koja je štampana na srpskom i albanskom jeziku.  Knjige su podeljene svim učenicima škola u Velikom Trnovcu, Reljanu i Buštrenju.

Implementacija projekta u pomenuta tri sela treba da se završi krajem februara.