Arhiva vesti
                   

RAZVOJ JUGA SRBIJE PRIORITET ZA VLADU

18. Mart 2013.

Niš - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić poručio je prekjuče u Nišu da su za Vladu Srbije ekonomska obnova i razvoj juga zemlje jedan od prioritetnih strateških interesa, jer nastavak siromašenja i depopulizacije tog dela države može imati katastrofalne posledice po Srbiju. Dačić je na sastanaku predstavnika vlade sa lokalnim zvaničnicima i privrednicima, istakao da se jug Srbije može razviti samo velikim strateškim projektima koji bi podstakli napredak čitavog kraja.

„Ako ne dođe do promene ponašanja, Srbija neće više razgovarati samo o problemima na Kosovu ili opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, nego ćemo imati sve prazniju teritoriju i to će za Srbiju biti katastrofalno", rekao je Dačić. Prema njegovim rečima, nema jake Srbije ako je njen jug nerazvijen.

„Dok ovde govorimo o jedinstvu Srbije i patriotizmu, drugi krajevi Srbije imaju pokrajine, regione, predstavništva u Briselu, koriste pare iz evropskih fondova i bogatiji postaju još bogatiji, a siromašni još siromašniji", reko je Dačić, i upozorio da zato svih pet okruga juga Srbije, bez obzira na političku pripadnost gradonačelnika, moraju da artikulišu zajedničke interese i predloge i da ih realizuju uz pomoć vlade.

Dačić je, na sastanku koji je u niškom Narodnom pozorištu okupio nekoliko stotina učesnika, poručio lokalnoj vlasti i privrednicima da na najbolji način moraju da iskoriste činjenicu da je ova Vlada Srbije strateški opredeljena za razvoj juga zemlje.

Premijer je, citirajući poražavajuće statističke podate o demografiji i ekonomiji juga Srbije, zaključio da se ne može više dozvoliti da strateški najznačajniji deo zemlje bude na dnu društvenog i ekonomskog razvoja. Dačić je istakao da mu je cilj da se posle sastanka i razmene infomacija sve vladine institucije uključe u pravljenje strategije razvoja juga Srbije kako bi se prekinuli negativni trendovi.

Sastanku su prisustvali ministri Verica Kalanović, Goran Knežević i Žarko Obradović, kao i državni sekretar u Ministarstvu finansija i ekonomije Dragijana Petrović Radonjić i i predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković.

Izvor:  Tanjug