Arhiva vesti
                   

RAZMINIRAVANjE JUGA SRBIJE

30. April 2011.

Na osnovu bilateralne saradnje Norveške i Srbije, juče je u selu Buštranja u opštini Preševo počela akcija razminiravanja 4,3 kvadratna kilometra sumnjive površine na jugu Srbije.

Emil Jeremić, regionalni direktor Norveške narodne pomoći, kaže da u Srbiji postoji oko 16 kvadratnih kilometara sa neeksplodiranim kasetnim bombama iz perioda NATO bombardovanja. Akcijom koja je počela juče ujutru započet je trogodišnji projekat.

„Predviđeno je da u naredne tri godine budu uklonjene kasetne bombe sa područja u opštinama Preševo, Bujanovac i Kuršumlija, za šta je Vlada Norveške obezbedila 3,5 miliona evra. U akciji učestvuje 35 ljudi, a najveći broj deminera je iz Bosne. Njih je Norveška narodna pomoć angažovala u saradnji sa republičkim Centrom za razminiravanje, sa kojim je prethodno potpisan memorandum o razumevanju“, rekao je Jeremić.

U selu Buštranja, gde je počela akcija, u julu 1999. godine poginuo je jedan, a povređena su trojica dečaka. Jeremić je dodao da je Norveška narodna pomoć do sada u Srbiji radila na uklanjanju minskog polja kod Šida sa jednog kvadratnog kilometra, od juna 2006. do oktobra 2008. godine.

Norveška narodna pomoć je humanitarna organizacija norveškog sindikalnog pokreta, osnovana 1939. godine.