Arhiva vesti
                   

PRVI KRUG OBUKA ZA UČITELjE I NASTAVNIKE KOJI PREDAJU SRPSKI KAO NEMATERNjI JEZIK U OSNOVNIM ŠKOLAMA U OPŠTINAMA PREŠEVO, BUJANOVAC I MEDVEĐA

23. April 2015.

Služba Koordinacionog tela i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja su za učitelje i nastvnike organizovali prvi ciklus obuka. Učitelji i nastavnici koji predaju srpski kao nematernji jezik u osnovnim školama u tri opštine obuke su pohađali u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu u periodu od 15. do 19. aprila.

Od 56 učitelja i nastavnika srpskog kao nematernjeg jezika, četvorodnevnu obuku prošlo je njih 19.  Obuke su držale profesorke srpskog jezika koji se bave između ostalog i metodologijom predmeta srpski kao nematernji jezik. Učitelji i nastavnici imali su priliku da svakodnevno obuka obrađuju teme koja se tiču organizovanja nastave srpskog kao nematernjeg i načinima realizacije.

Prvi ciklus obuka za nastavnike osnovnih škola, deo je primene preporuka sadržanih u „Studiji o mogućnostima unapređenja znanja i učenja srpskog kao nematernjeg jezika u Preševu, Bujanovcu i Medveđi“,a organizovana je uz podršku ambasade Velike Britanije. 

Služba Koordinacionog tela, zajedno sa Ministarstvom prosvete, nastaviće sa organizovanjem drugih aktivnosti koja su prepoznate kao važne za dalje usavršavanje nastavnika i za unapređenje nastave i učenja srpskog kao nematernjeg jezika. Druga etapa sertifikovanih obuka za učitelje i nastavnike biće organizovana u Bujanovcu od 7. do 10. maja. Nakon obuka nastavnici će posetiti svoje kolege u Vojvodini kako bi razmenili iskustva u vezi sa organizacijom i realizacijom nastave ovog predmeta.

Izvor: Koordinaciono telo