Arhiva vesti
                   

PROSEČNE ZARADE U MEDVEĐI I CRNOJ TRAVI VEĆE NEGO U LESKOVCU

31. Mart 2021.

Medveđa - Iz zvaničnih statističkih podataka o neto zaradama u januaru ove godine  može da se zaključi da je isplativije živeti u Medveđi ili Crnoj Travi nego u Leskovcu, jer su plate u te dve ekonomski nerazvijene opštine bile veće nego u gradu na Veternici, gde je samo u fabrikama zaposleno oko 10.000 ljudi.

Zarade u januaru su u skoro svim gradovima i opštinama u Srbiji bile manje nego u decembru prošle godine,a  u Jablaničkom okrugu su bile veće jedino u dve gore pomenute opštine.

Prosečna neto zarada u Srbiji je u januaru 2021. godine iznosila 63.108 dinara, 5,3 posto manje nego mesec dana ranije.

U opštini Medveđa je prosečna neto zarada u januaru 2021.godine iznosila 55.143 dinara, 1,4 posto više nego mesec  dana ranije, a u Crnoj Travi 49.968  dinara, 0,7 više nego u  decembru 2020. godine.

Ta plata je na području grada Leskovca iznosila 49.488 dinara, 3,1 posto manje nego prethodnog meseca. 

Za Medveđu je poznato da plate rudara u rudniku „Lece“ uvećavaju prosek, a za Crnu Travu je nejasno, s obzirom da većina zaposlenih radi u lokalnoj samoupravi sa skromnim budžetom.

Inače, Jablanički okrug je i dalje po ovom osnovu na neslavnom začelju, kao i grad Leskovac, njegov ekonomski i administrativni centar.

Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo