Arhiva vesti
                   

PROMOVISAN SRPSKO-ALBANSKI REČNIK ZA OSNOVCE

5. Oktobar 2017.

Bujanovac – „Iz iskustva znam da je važno čuvati i govoriti maternjim jezikom zbog kulture i tradicije, ali važno je znati i službeni jezik države u kojoj živiš zbog lakše integracije i posla,“ izjavio je visoki komesar OEBS-ove Kancelarije za nacionalne manjine Lamberto Zanijer na promociji albansko - srpskog rečnika.

Rečnik je predstavljen u Osnovnoj školi „Naim Frašeri" u Bujanovcu, a njegovu izradu pomogli su Kancelarija visokog komesara OEBS za pitanja nacionalnih manjina i Služba Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, u saradnji sa timom stručnjaka iz Novog Sada, Beograda, Bujanovca,Tirane i Prištine.

„Učeći jezike lakše komunicirate i postajete deo sveta koji se sve više integriše u jednu veliku celinu. Rečnik će vam pomoći da ostanete važan deo zajednice, ali i da se integrišete u šire društvo, što će vam u budućnosti dati veće mogućnosti i bolje šanse za napredak na svim poljima,” poručio je Zanijer.

„Mali rečnik" će biti  distribuiran u svih 16 osnovnih škola u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa u kojima se nastava odvija na albanskom jeziku.

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi izrazio je uverenje da će učenje srpskog jezika ići mnogo lakše i brže uz kvalitetan rečnik.

Albansko-srpski rečnik će biti dostupan učenicima, ali i ostalima koji bi hteli da nauče srpski ili albanski jezik, u elektronskom formatu i u vidu aplikacije za mobilne telefone.

Jučerašnjem događaju u OŠ Naim Frašeri”, osim učenika i nastavnika ove škole, prisustvovao je predsednik bujanovačke opštine Šaip Kamberi sa saradnicima, predstavnici Koordinacionog tela i šef kancelarije OEBS u Bujanovcu Đakomo Bosisio, sa saradnicima.

Izvor: FoNet, Blic i Koordinaciono telo