Arhiva vesti
                   

PROJEKAT PODRŠKE LOKALNIM ZAJEDNICAMA FONDACIJE DIVAC

20. Maj 2016.

Beograd – Fondacija Ana i Vlade Divac predstavila je Projekat podrške lokalnim zajednicama u odgovoru na izbegličku krizu, koji sprovode u saradnji sa USAID-om. Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, Ana Košel rekla je da problem izbeglica i migranata i dalje postoji i da se u Srbiji trenutno nalazi više od 1.000 ljudi, koji ostaju nekoliko dana, idu ili ostaju par meseci.

 "Mi i dalje radimo, sledeći koraci su nam rekonstrukcija tri barake u Privremenom prihvatnom centru u Krnjači, što će obezbediti bolje uslove boravka za više od 200 ljudi, imamo mobilne timove na svim pograničnim prelazima, tamo distribuiramo humanitarnu pomoć, a sa USAID-om“, rekla je Košel.

Siniša Čađo iz USAID naglasio je da će novi Projekat podrške lokalnim zajednicama trajati godinu i po dana, vrednosti je 720.000 dolara, a da je fokus pre svega na opštinama gde je migrantska kriza najproblematičnija.

"Ideja je da sarađujemo sa loklanim vlastima i sa NVO na terenu, kao i sa samim migrantima, da bi na neki način uspeli da ublažimo posledice ove migrantske krize“, rekao je Čađo.

U narednom periodu, biće organizovani treninzi i radionice u svakoj od osam opština, koji će biti posebno prilagođeni specifičnim potrebama, posebno u centrima gde su privremeno smeštene izbeglice, a pored toga, opredeljena su sredstva za neophodnu opremu u opštinama i određenim organizacijama civilnog sektora.

Izvor: Tanjug, Koordinaciono telo