Arhiva vesti
                   

PRIVREMENO REŠENjE ZA DVE GRUPE ZA DECU IZ ALBANSKE ZAJEDNICE

15. April 2024.

Dana 15. aprila 2024. godine u Domu kulture u Bujanovcu je održan sastanak u vezi sa rešavanjem pitanja dopunskih grupa u PU „Naša radost“ za decu iz albanske zajednice. Ovo je treći sastanak koji je organizovala Služba Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, a na zahtev Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, sa ciljem rešavanja pitanja obezbeđivanja uslova za dodatne dve grupe dece iz albanske zajednice.

Sastanku su prisustvovali v.d. direktora Službe Koordinacionog tela Nenad Mitrović sa saradnicama, predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Nevzad Lutfiu, predsednik SO Bujanovac Enver Ramadani, zamenik predsednika opštine Bujanovac Šćiprim Musliu, načelnica ŠU Leskovac Marina Ilić sa saradnicima, direktor PU „Naša radost“ Milovan Aleksić sa saradnicima, kao i direktor Doma kulture u Bujanovcu Jetmir Ismaili, kao domaćin.

Nenad Mitrović je na sastanku konstatovao da će problem obezbeđivanja uslova za dodatne dve grupe za decu iz albanske zajednice biti privremeno rešen, na način da će Dom kulture u Bujanovcu ustupiti prostorije koje će biti privedene toj nameni.

U tom cilju, opština Bujanovac će obezbediti finansijska sredstva prvim rebalansom budžeta, dok će PU „Naša radost“ obezbediti didatktička sredstva i opremiti prostorije.

Otvaranje novih grupa se očekuje u maju, dok će, u narednnom periodu, paralelno sa ovim procesom, biti ortganizovane aktivnosti sa ciljem trajnog rešavanja ovog problema. Na sastanku je predloženo da opština Bujanovac angažuje projektantsku kuću koja će izraditi projektno – tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju postojećeg/izradu novog objekta. Takođe, kao jedno od rešenja je i objekat Karakačka, u vezi sa kojim će se nastojati da imovinsko – pravni odnosi budu precizno definisani.

Nenad Mitrović je izrazio zadovoljstvo i veru da će svi akteri izvršiti obaveze koje su preuzeli na sebe kako bi postavljeni okvirni rokovi (početak maja) bili ispoštovani.

Predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Nevzad Lutfiu je izrazio zadovoljstvo povodom brzog rešavanja ovog izuzetno važnog pitanja.

Predsednik SO Bujanovac Enver Ramadani i zamenik predsednika opštine Bujanovac Šćiprim Musliu smatraju rešavanje ovog pitanja trenutno najvažnijim jer predstavlja opšte dobro.

Nenad Mitrović se svima zahvalio na konstruktivnom pristupu u rešavanju problema , smatrajući da je to zajednički uspeh svih koji su učestvovali u ovom procesu.

Takođe, Mitrović je istakao zadovoljstvo povodom saradnje sa Nacionalnim savetom albanske nacionalne manjine i važnost nastavka iste. U tom smislu, kao prvu temu za dalje razgovore, Mitrović je predložio rešavanje pitanja udžbenika za srednje škole na albanskom jeziku.