Arhiva vesti
                   

PRIVODI SE KRAJU BERBA KUKURUZA U PČINjSKOM OKRUGU

24. Oktobar 2014.

Vranje – Na teritoriji Pčinjskog kraja privodi se kraju berba kukuruza na oko 10.000 hektara, a prinosi se kreću od 5,5 tona do 9 tona po hektaru, zavisno od ulaganja i primene agrotehničkih mera.

„Vremenske prilike proteklih dana pogodovale su i omogućile normalan tok berbe kukuruza tako da se procenjuje da će ovaj posao biti završen do kraja meseca. Što se tiče kukuruza koji je posejan na poplavljenim površinama, za koji je ministarstvo poljoprivrede doniralo seme za površinu oko 70  hektara,  on je u odličnom je stanju i  očekujemo da će berba u Pčinjskom kraju biti završena u trećoj dekadi oktobra. Kukuruz je tradicionaono najzastupljenija žitarica u Vranjskoj, Bujanovačkoj  i Hanskoj opštini, a prinosi se kreću za oko 40% i više od  prosečnih za ovaj deo Srbije i uglavnom su svi zadovoljni. Česte kiše u periodu berbe i visoka vlažnost doprinele su da se vlaga u klipovima smanji i da ne odgovara ranije sazrelim hibridima“, izjavila je Nada Lazović-Đoković savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo .

Prema njenim rečima, na vrhovima klipova pojavila se proklijalost zrna, plesne gljivice i crvenilo,  a zaraženi klipovi se ne smeju odlagati u koševe jer nisu za ishranu stoke i mogu poslužiti jedino za loženje vatre, inače će zaraziti i zdrav rod.

„Sav rod kukuruza poljoprivrednici Pčinskog kraja pretvoriće u stočnu hranu, koncentrat i silažu, tako da neće imati viškova za prodaju“, rekla je Nada Lazović – Đoković.

Počela je i priprema zemljišta za setvu jesenjih ozimih kultura sa površina sa kojih je prethodni usev skinut.  Po procenama poljoprivredne stručne službe, ove godine će 16000 hektara biti zasejano ozimim žitima, nešto manje u odnosu na prošlu godinu.

Ministarstvo poljoprivrede je, u saradnji sa Ministarstvom finansija i poslovnim bankama, a u cilju pripreme poljoprivrednih proizvođača za jesenju setvu, kao jednu od mera poljoprivredne politike, produžilo primenu Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku do 1. novembra ove godine. Tim pravilnikom poljoprivrednim gazdinstvima i zemljoradničkim zadrugama omogućeno je lakše korišćenje kredita za nabavku reprodukcionog materijala za jesenju setvu , uz fiksnu kamatnu stopu od šest odsto na godišnjem nivou. Krediti se odobravaju sa rokom otplate od jedne do tri godine, uz mogućnost korišćenja perioda mirovanja do jedne godine, koji ulazi u period otplate kredita. Zainteresovani poljoprivredni proizvođači detaljnije se mogu informisati o uslovima ostvarivanja prava na ovaj vid kreditne podrške u ekspoziturama poslovnih banaka koje su zaključile ugovor sa ministarstvom i u prostorijama Poljoprivredne stučne službe u Vranju .

Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo