Arhiva vesti
                   

PRIMENA AUSTRIJSKOG MODELA DUALNOG OBRAZOVANjA

11. Februar 2016.

Beograd - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Srđan Verbić i ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc potpisali su Memorandum o saradnji u razvoju elemenata dualnog obrazovanja u srednjem stručnom obrazovanju u Srbiji. Dokument, koji će znatno uticati na smanjenje stope nezaposlenosti mladih u Srbiji, potpisali su i predsednici Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i Privredne komore Austrije Kristof Lajtl.

Verbić je rekao da je dualno obrazovanje izuzetan vid javno-privatnog partnerstva koji podrazumeva saradnju kompanija i škola na svim nivoima, odnosno ne samo sa srednjim stručnim, već i sa osnovnim školama i fakultetima. Ministar je naglasio da manje učenika treba da se obučava za usluge, a više za inženjerske oblasti i zanate, i dodao da je veliki broj đaka zainteresovan i za ekonomske škole.

Čadež je objasnio da najveću podršku implementaciji ovog projekta mogu pružiti austrijske kompanije koje posluju u Srbiji, a koje već imaju iskustva u takvoj vrsti obrazovanja. Planirana je i izrada novog profila – špediter, dok će profili poput bankarskog službenika i trgovca biti reformisani. On je dodao da će dualno obrazovanje doprineti tome da mladi iz Srbije postanu konkurentni na tržištu Evropske unije i da je Privredna komora Srbije trenutno fokusirana na utvrđivanje zanimanja koja su potrebna srpskoj privredi, uz napomenu da će čitav proces biti završen za dve do tri nedelje.

Lajtl je najavio da će Austrija učiniti sve da Srbija postane najbolji primer u Evropi po pitanju dualnog obrazovanja. On je dodao da se Evropa suočava sa velikim problemom nezaposlenosti mladih, dok zemlje koje imaju dualno obrazovanje taj problem gotovo nemaju. Istakao je da je najbolji način za suzbijanje nezaposlenosti mladih kombinacija obuke u preduzećima i školama.

Izvor: Info Centar Jug i Koordinaciono telo