Arhiva vesti
                   

PREZENTACIJA USPEŠNIH FIRMI SA JUGA SRBIJE

23. Mart 2011.

Bujanovac - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) održala je juče u Bujanovcu prezentaciju uspešnih malih i srednjih preduzeća sa juga Srbije koje je prethodne dve godine podržala kroz svoje programe. Zamenica direktora misije USAID-a Merilin Šmit rekla je na prezentaciji da je za dve i po godine, koliko je trajala podrška tim preduzećima, u pet najboljih firmi ostvaren rast proizvodnje i prodaje od 49 odsto.

„U 2007. ovih pet firmi imale su 80 radnika i ostvarivale godišnji prihod od 1,6 miliona dolara. Danas ta preduzeća upošljavaju 123 radnika, a ostvaruju prodaju proizvoda od 4,5 miliona dolara godišnje, što su impresivni rezultati u današnjim okolnostima svetske ekonomske krize i verujem da bi velike svetske kompanije poželele da čuju tajnu uspeha“, rekla je ona.

Među najuspešnijim firmama od 94 preduzeća koje je USAID podržao u Pčinjskom i Jablaničkom okrugu, na prvom mestu po rastu proizvodnje je preševsko preduzeće Tober skele. Slede kompanije Čelik iz Preševa, Keramika i Termomont iz Leskovca i Eniluks iz Preševa.