Arhiva vesti
                   

PREZENTACIJA HELP-OVOG PROJEKTA U MEDVEĐI

23. April 2018.

Medveđa - U Skupštinskoj sali Opštine Medveđa održana je prva prezentacija Helpovog projekta podrške samozapošljavanju i preduzetništvu.

Projekat „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana“ finansira Vlada Nemačke i opštine koje su uključene u projekat. Komponenta ekonomskog osnaživanja kroz podršku dohodovnim aktivnostima u Srbiji realizuje se u Medveđi, Leskovcu, Nišu, Svrljigu, Pirotu i Mionici. Prezentacije su otvorene za javnost i mogu da prisustvuju sva zainteresovana lica. Prezentaciju su izvršili Stanislava Kulidžan i Lazar Ristić iz Help-a.

Uvodnu reč dao je predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić, koji se zahvalio na velikoj zainteresovanosti mladih i pozdravio sve prisutne u sali.

„Ovo je prva u nizu prezentacija koje sprovodi Help. Svi mi znamo šta nedostaje našim građanima i da Medveđi najviše trebaju nova radna mesta, jer bez njih nema razvoja u malim sredinama. Naša opština, kao i druge manje sredine koje su dalje od autoputa, moraju svoj razvoj da baziraju na razvoju malih i srednjih preduzeća. Ovo je izuzetna prilika da svi koji su nezaposleni i koji imaju ideje, iskoriste priliku i preko ovog projekta ostvare povoljne uslove za finansiranje malog preduzetništva. U opštini Medveđa planirana je podrška za 15 mikro biznisa, odnosno za njih 15-ak kojima ćemo pomoći da stanu na noge,“  kazao je Arsić.

Licima zainteresovanim za pokretanje i/ili proširivanje mikro i malih biznisa na raspolaganju su grantovi u opremi prosečne vrednosti 2.400,00 evra, poslovne i stručne obuke u skladu sa potrebama korisnika, umrežavanje i monitoring u toku trajanja projekta. Obaveze korisnika koji potpišu ugovor o donaciji su finansijsko učešće u iznosu od 20% od vrednosti opreme, 8 časova rada u korist lokalne zajednice, registracija delatnosti u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije i/ili dodatno zapošljavanje jednog radnika, kao i pohađanje poslovnih obuka koje organizuje Help u okviru projekta.

Izvor: Info centar Jug i Koordinaciono telo