Arhiva vesti
                   

PREŠEVU UKUPNO 125 MILIONA DINARA

16. Februar 2011.

Preševo, 16. februar - Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa Milan Marković prilikom posete Preševu prošle sedmice izjavio je da će iz budžeta Koordinacionog tela, u 2011. godini, opštini Preševo biti usmereno do 104 miliona dinara, a da je sa čelnicima opštine dogovorena raspodela sredstava kako bi se pomoglo svim građanima, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Ministar Marković je, posle sastanka s predsednikom opštine Preševo Ragmijem Mustafom i državnim sekretarom u Ministarstvu zdravlja Perišom Simonovićem, novinarima rekao da će Preševo dobiti i dodatnih 21 milion dinara.
Ministar Marković je izjavio da se spomenuta sredstva dodeljuju delom iz budžeta Koordinacionog tela, a delom iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Prema rečima Ministra Markovića, prošlogodišnja saradnja rukovodstva opštine Preševo i Koordinacionog tela je bila veoma dobra, a uspostavljen je i odgovarajući nivo poverenja i razumevanja.

"Pred nama su zaista veliki zadaci, jer postoje mnogi problemi, koji opterećuju opštinu Preševo, a to su, pre svega, ekonomski problemi, nezaposlenost i siromaštvo", kazao je Milan Marković.

Ministar Marković je dodao da  postoje i problemi koji su specifični za opštine na jugu Srbije, a koji se, pre svega, odnose na obrazovanje, istakavši da će Koordinaciono telo sa Ministarstvom prosvete učiniti sve da se oni reše.
Ministar Marković je izrazio nadu da će 2011. godina biti obeležena rešavanjem pitanja vanbolničkog porodilišta u Preševu i ukazao je na to da je problem zdravstva opterećivao i političku situaciju u toj opštini.

"Imamo ambiciozne planove za 2011. godinu i ukoliko budemo uporni, mudri i umereni u izjavama i stavovima, mislim da ćemo uraditi dosta dobrih stvari za građane Preševa", kazao je Ministar Marković.

Predsednik opštine Preševo je rekao da je ta opština zadovoljna novcem koji će joj biti usmeren, ali da će tražiti mogućnost dobijanja dodatnih sredstva za razvoj,  kako bi se unapredila infastruktura, bez koje nama ekonomskog razvoja.Preševo, istakao je Mustafa, ima znatno veće potrebe od raspoloživih sredstava za investicije, koje iznosi oko milion evra. Predsednik opštine Preševo je napomenuo da stvarne potrebe te opštine iznose više od 20 miliona evra. Dodao je da je prošle godine rešen problem informisanja na albanskom jeziku u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa, i istakao je da i dalje postoje veliki problemi u oblasti obrazovanja.

"Ove godine ćemo rešiti problem zdravstava tako što će se adaptirati deo Doma zdravlja za potrebe porodilišta", rekao je Mustafa i dodao da je u Preševu, u prethodnoj deceniji, svake godine urađeno nešto što je doprinelo poboljšanju kvaliteta života građana te opštine.