Arhiva vesti
                   

PREŠEVO OČIŠĆENO OD KASETNIH BOMBI

21. Maj 2012.

U opštini Preševo uklonjene su sve neeksplodirane kasetne bombe preostale iz NATO intervencije u Srbiji 1999. godine, izjavio je direktor nevladine organizacije Norveška narodna pomoć Emil Jeremić.

Jeremić je rekao da je za godinu dana na sedam lokacija u Preševu pronađeno i uništeno 87 neeksplodiranih kasetnih bombi i 18 drugih ubojnih sredstava.

Norveška narodna pomoć sprovodila je razminiranje u opštini Preševo, a ekipe deminera su 10. maja nastavile čišćenje u opštini Kuršumlija, što će  kasnije uraditi i u opštini Bujanovac, rekao je Jeremić. On je istakao da je uklanjanje kasetnih bombi sa juga Srbije finansiralo Ministarstvo spoljnih poslova Norveške sa dva i po miliona evra.

 „Sve lokacije pod kasetnim bombama u opštini Preševo su očišćene. Neke kasetne bombe nalazile su se i na poljoprivrednom zemljištu koje je povremeno bilo obrađivano, ali i u blizini naseljenih mesta“, dodao je Jeremić. On je naveo da je jedna kasetna bomba nađena na seoskom putu kod sela Buštranje kojim meštani  idu i pešice i traktorima.