Arhiva vesti
                   

PREMIJERKA BRNABIĆ O UDžBENICIMA NA ALBANSKOM JEZIKU

27. April 2018.

Beograd -  Odgovarajući na pitanje poslanika Partije za demokratsko delovanje (PDD) Fatmira Hasanija, premijerka Ana Brnabić izjavila je juče u parlamentu da je Vlada Srbije bila otvorena za saradnju po pitanju udžbenika na albanskom jeziku, ali da pomak nije napravljen zbog problema u funkcionisanju Nacionalnog saveta za albanske nacionalne manjine.

Hasani je pitao Brnabić o poboljšanju položaja albanske nacionalne manjine u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, a premijerka mu je odgovorila da Vlada Srbije radi na integraciji albanskog stanovništva.

„Kada god ste zatražili sastanak kod mene, uvek sam našla vremena da se sastanamo i razgovaramo o Preševu,Bujanovcu i Medveđi . Postoje stvari koje lokalne samouprave moraju da urade same za sebe", rekla je ona.

„Krenuli smo u ozbiljnu integraciju albanskog stanovnistva,“ rekla je Brnabić, i dodala da je problem u tom smislu što albansko stanovnistvo, posebo ono u Preševu, ne govori srpski.

„Zbog toga je Koordinacino telo pokrenulo sveobuhvatnu akciju obuke učenja srpskog jezika na području poštine Preševo. Pored toga, u Bujanovcu smo otvorili odeljenje Ekonomskog fakulteta iz Subotice", rekla je Brnabić.

Članovi Vlade Srbije su juče u skupštini odgovarali na pitanja poslanika.

Izvor: Tanjug, RTS i Koordinaciono telo