Arhiva vesti
                   

PREMIJERA PREDSATVE „NEMAČKA“ U OKVIRU PROJEKTA „ANTI - DISKRIMINACIONA KAMPANjA“

26. Februar 2014.

Predstava je premijerno prikazana 9.  februara 2014. godine u gimnaziji  „Bora Stanković“ u Vranju,  15. i 16. februara u Beogradu u Desetoj beogradskoj gimnaziji, dok će u Bujanovcu i Vranjskoj Banji biti prikazana tokom meseca marta.

Predstava je namenjena onima koji razmišljaju o političkom azilu van zemlje kao i onima koji ne razumeju zbog čega se veliki broj porodica odlučuje na ovakav korak. Pored Vojislava Arsića i Ivana Stojiljkovića, režiju i tekst radila je Milena Bogavac.

Predstava je nastala u okviru projekta “Antidiskriminaciona kampanja”, a namenjena je  mladim Romima i neromima, sa juga Srbije. Cilj ove kampanje je smanjivanje diskriminacije Roma, a predstava za cilj ima da problemu diskriminacije  pristupi kao osnovnom razlogu zbog koga Romi iz ovog dela naše zemlje odlaze da traže azil od Nemačke, Švedske i drugih razvijenih zemalja. “Nemačka” je predstava o svim mladim ljudima, koji bi adresu u Srbiji rado zamenili za neku drugu, koja im se čini srećnijom. Diskriminacija, nezaposlenost, siromaštvo, nedostatak perspektive, apatija, zatvorenost, degradacija kulture i umetnosti, te potpuna autističnost našeg društva za prava i potrebe mladih, samo su neka od pitanja koja predstava otvara.

Predstava se izvodi u prostoru škole. Ona je interaktivna, pa njena publika nisu gledaoci već učesnici u celovečernjem kulturno-obrazovnom programu, u kome se odgovara na pitanja vezana za intergraciju, diskriminaciju i migracije Roma. Autori i autorke ove predstave su i mladići i devojke iz Vranja,  koji u njoj glume, ali i iznose svoje lične priče vezane za razloge iz kog su napuštali ili bi rado napustili Srbiju. Radnja predstave je pretresanje ključnih problema mladih, kako mladih Roma, koji su deo života proveli kao azilanti, tako i mladih Srba koji veruju da će bolji život naći na nekom drugom mestu.

Poruka je jednostavna: ne beži u Nemačku, nego uči od Nemačke i pokušaj da svoju zemlju učiniš obećanom. Nemačka bi mogla biti i ovde, ako bismo našli način da se suočimo sa svojom prošlošću i popravimo svoju sadašnjost.

Ova predstava nastala je u koprodukciji Centra E8 i Bitef teatra iz Beograda.

Izvor: Vranjske novine i Koordinaciono telo