Arhiva vesti
                   

PREMIJERA FILMA „MI ILI ONI“

1. Mart 2011.

Prošlog četvrtka organizacija The Future iz Velikog Trnovca prikazala je građanima Bujanovca još jedno filmsko ostvarenje u njihovoj režiji. Ovog puta Bujanovčani su u Domu kulture „Vuk Karadžić" gledali dugometražni film „Mi ili oni“, koji je deo projekta „Mi možemo sve“. Koordinaciono telo dalo je podršku za celokupnu realizaciju ovog projekta.

Poznato je da ova organizacija koristi film kako bi mladima ukazala na neke od problema u njihovoj sredini. Tako i ovo filmsko ostvarenje tematizuje jedan od društvenih  problema – ovaj put to je trgovina ljudima. „Mi“ su u filmu definisani kao grupa mladih momaka koji su se mimo svoje volje našli na pogrešnom mestu u nemilom trenutku – baš kada „Oni“ odnosno grupa nasilnika, kidnapuje dve devojke dok su se vraćale iz škole. Tokom celog filma „Mi“ pokušavaju da spasu dve devojke, što na kraju i uspevaju.  

Pored trgovine ljudima u filmu se provlači i ideja o multietničkoj saradnji koja je neophodna za organsku povezanost, jedinstvo, razvoj i opstanak svih zajednica. Na ovom primeru autori filma ukazuju da bez multietničke saradnje nije bilo moguće spasiti dve otete devojke.

Bitno je napomenuti da ova organizacija u svakom pogledu neguje  multietnički i interetnički pristup. Poput svih ostalih filmova, i ovaj je sniman na albanskom i srpskom jeziku, dok je kreativni tim sastavljen  od mladih albanske i srpske nacionalnosti.