Arhiva vesti
                   

PREMIJER SA LIDERIMA ALBANCIMA S JUGA SRBIJE 10. OKTOBRA U BEOGRADU

9. Oktobar 2013.

Bujanovac - Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković izjavio je da će premijer Srbije, Ivica Dačić razgovarati sa predstavnicima političkih partija Albanaca sa juga Srbije 10. oktobra u Beogradu.

Stanković je, posle sastanka sa predstavnicima srpskih političkih partija u Bujanovcu, rekao da je sve dogovoreno u vezi susreta premijera Dačića i lidera Albanaca i da će tokom oktobra i ministri razgovarati sa predstavnicima Albanaca.

"Nakon sastanka sa premijerom, predviđeno je već u drugoj polovini oktobra da ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović poseti Preševo. Mi ćemo intezivnije krenuti da rešavamo životne probleme građana Preševa, Bujanovca i Medveđe na osnovu onog okvira u sedam tačaka, koji je Vlada Srbije usvojila na sednici 6.juna", rekao je Stanković.
On je objasnio da su Vlada Srbije i Koordinaciono telo analizirali sve što je u proteklih 12 godina urađeno i rešeno, ali i ono što nije završeno na području te tri opštine.

"Obavili smo razgovore sa svim onim ljudima koji su učestvovali u rešavanju problema, pa smo u tom pravcu razgovarali i sa Nebojšom Čovićem u dva navrata, koji je inače od 2001. do 2005.godine vodio Koordinaciono telo. Želimo sada da sve sublimiramo i sve skupimo na jednom mestu i kažemo država je preuzela u proteklih 12 godina te obaveze. Realizacija tih obaveza mora da se ostvari i da se kaže šta je to ostvareno, a šta nije“, kazao je Stanković.

Posle sastanka sa liderima srpskih političkih partija u Bujanovcu, zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić izjavio je da su Srbi zadovoljni radom Koordinacionog tela. On je potvrdio da su dobili obećanje da će se krenuti sa rešavanjem infrastrukturnih i privrednih problema na jugu Srbije.

Predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković razgovarao je u Bujanovcu i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Majklom Devenportom.Na sastanku je ocenjeno da je razvoj juga Srbije prioritet i za Srbiju i za Evropsku uniju.Devenport je rekao da prvi put kao šef Delegacije Evropske unije u Srbiji posećuje jug Srbije, ističući da snažno podržava svaki plan koji doprinosi prosperitetu tog područja.

Delegacija Evropske unije snažno je angažovana ovde i želimo da nastavimo saradnju sa Koordinacionim telom i sa sve tri opštine, da zajedničkim radom poboljšamo situaciju za obične građane. Nastavićemo takođe, naš veliki projekat Progres i mislim da ću imati priliku danas i sutra da vidim neke konkretne rezulatate i da pričam sa građanima“, istakao je Devenšport.

Predsednik Koordinacionog tela ukazao je na to da je otvaranje novih radnih mesta u tri opštine najvažniji zadatak i rekao da je šef Delegacije EU iskazao veliku potrebu da se razvojne aktivnosti na ovom prosotru dešavaju znatno brže, sveobuhvatnije i da bi zajedničkim snagama trebalo da poboljšamo život i rad. Stanković je nagalsio da je potreno omogućiti veći broj radnih mesta, jer je to glavni razlog iseljavanja ljudi iz ovih opština i povećanja broja azilanata. Stanković je tom prilikom najavio i da će u Bujanovcu sledeće godine biti otvorena još jedna visoka škola.

Izvor: Politika, RTS, Koordinaciono telo